Ústavný súd upozorňuje na extrémne prieťahy v súdnom konaní

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 13:08 • 2 min
Ústavný súd upozorňuje na extrémne prieťahy v súdnom konaní

KOŠICE – Za alarmujúce označila predsedníčka Ústavného súdu SR (ÚS) Ivetta Macejková, že na Okresnom súde Bratislava I už 35 rokov trvá spor a je to najstarší prípad, v ktorom ide o zbytočné prieťahy v konaní a možno ich označiť za extrémne.

slovakia

left justify in out

Ako v správe o činnosti ÚS za rok 2015 uvádza Macejková, do kategórie extrémnych prieťahov patria aj ďalšie dva prípady – na Okresom súde Bratislava II trvá spor už 17 rokov a na Okresnom súde Čadca, kde spor trvá 28 rokov. V oboch prípadoch ÚS už dvakrát rozhodol o porušení práv sťažovateľov, avšak dodnes nie sú konania právoplatne ukončené.

 

Ústavný súd Slovenskej republiky vyslovil v roku 2015 porušenie práva sťažovateľov na konanie bez zbytočných prieťahov v 221 prípadoch, pričom až v 27 z nich trvajú konania pred všeobecnými súdmi už vyše 15 rokov, čo už sú extrémne prieťahy. V 10 prípadoch ÚS konštatoval opakované porušenie práva sťažovateľov na konanie bez zbytočných prieťahov. Celková výška odškodnenia, ktoré musí štát sťažovateľom v súvislosti s prieťahmi vyplatiť, sa pohybuje v státisícoch eur. Len za rok 2015 je to 666 603 eur.

 

Ako uviedla predsedníčka ÚS Ivetta Macejková, zvlášť znepokojujúce v kategórii prieťahov sú prípady extrémnych prieťahov, teda také, v ktorých podľa zistení ústavného súdu trvajú konania pred všeobecnými súdmi dlhšie než 15 rokov, a prípady opakovaných prieťahov. „Považujem preto za zarážajúce, že v situácii, v ktorej si je očividne každý vedomý existencie problému, stále neuplatňujeme riešenia prinášajúce žiaduce výsledky,“ uvádza Macejková. Doložila, že konania o sťažnostiach fyzických osôb a právnických osôb, v ktorých sťažovatelia namietajú porušenie práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov, tvoria najväčší podiel podaní na ÚS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies