Prieskum ukázal, že viacerí Slováci sú proti držaniu psov na reťazi

NETKY.SK • 21 Január 2020, 19:48 • 2 min
Prieskum ukázal, že viacerí Slováci sú proti držaniu psov na reťazi

BRATISLAVA - Zákaz držania psov na reťazi aktuálne podporuje vyše 60 % Slovákov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý si v decembri 2019 dalo vypracovať občianske združenie Sloboda zvierat (SZ).

slovakia

left justify in out

Čo odhalil prieskum?

Prieskum sa uskutočnil začiatkom decembra minulého roku na vzorke 1 008 respondentov a zohľadnili v ňom napríklad pohlavie, vek, vzdelanie, národnosť, veľkosť sídla, kraj či aktuálne volebné preferencie. Výsledky ukázali, že zákaz reťazí podporujú viac ženy ako muži (64,2 %) a ľudia s vysokoškolským vzdelaním (65,2 %). Najvyššiu podporu získal zákaz v Trnavskom kraji (75,6 %), naopak najnižšiu v Trenčianskom kraji, a to 43,6 %.

 

img

 

Kampaň na ochranu psov 

SZ realizuje niekoľko rokov kampaň "Nie reťaziam", ktorá upozorňuje na často zúfalé životné podmienky slovenských psov. Jej súčasťou bola aj petícia s 50 648 podpismi, ktorú v júli 2019 SZ odovzdala Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR). "Verím, že decembrový prieskum bude užitočný aj pre MPRV SR, parlament a politické strany, ktoré považovali zákaz reťazí za predčasný a nepriechodný krok," vyjadrila sa Čaňová.

 

img

 

Obmedzenia
Združenie uvádza, že reťaze obmedzujú voľnosť pohybu psov a napĺňanie ich fyzických a fyziologických potrieb, a to napríklad prístup k hygiene, vode a potrave či možnosť úniku pred ohrozením. Negatívne tiež ovplyvňuje celkové zdravie a pohodu psa a môže spôsobiť vážne alebo trvalé poškodenie zdravia ako sú poškodenie kĺbov, zranenia či vrastanie reťaze do krku.

 

img

 

Možné poruchy správania

SZ dodáva, že držanie psa na reťazi potláča etologické a sociálne potreby zvieraťa. Dôsledkami takejto izolácie a nedostatku podnetov sú potom poruchy správania, sebapoškodzovanie či agresívne správanie a ohrozenie zdravia a bezpečnosti ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies