Podľa výskumu boli teploty vlani najvyššie za posledných 125.000 rokov

NETKY.SK • 10 November 2023, 08:30 • 2 min
Podľa výskumu boli teploty vlani najvyššie za posledných 125.000 rokov

NEW YORK - Teploty počas posledných 12 mesiacov boli najvyššie za posledných 125.000 rokov. Vyplýva to z výskumu, ktorého výsledky vo štvrtok zverejnila nezisková organizácia Climate Central. Priemerná celosvetová teplota bola zároveň o približne 1,32 stupňa Celzia vyššia, než v období pred priemyselnou revolúciou, uviedla organizácia.

slovakia

left justify in out

Horúčavy postihli všetky štáty. Vplyvy zmeny klímy boli najsilnejšie v rozvojových krajinách blízko rovníka, obdobia extrémnych horúčav súvisiace s klímou v USA, Indii, Japonsku a Európe len zdôrazňujú, že nikto nie je pred zmenou klímy v bezpečí, upozornil vedúci výskumník Andrew Pershing.


Jeho tím skúmal teplotné záznamy zo 175 krajín a 920 veľkých miest od novembra 2022 do októbra 2023 a analýzu zverejnil na svojej webovej stránke. Mesto Houston v americkom štáte Texas malo 22 dní extrémnych horúčav, čo je viac než akékoľvek iné mesto na svete.

Ďalšími mestami s extrémnymi horúčavami boli New Orleans tiež v USA, a Jakarta a Tangerang v Indonézii, kde mali 17 dní extrémnych horúčav.

Správa vyšla po tom, čo Služba Európskej únie pre klimatickú zmenu (Copernicus) hlásila, že teplota v prvých desiatich mesiacoch roka 2023 bola 1,43 stupňa Celzia nad priemerom predindustriálneho obdobia, pričom služba vychádzala z iných údajov.

Október 2023 bol nielen najteplejší od začiatku meraní, ale tiež najteplejší za 125.000 rokov, ako ukazujú údaje Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC).

Rok 2023 sa takmer určite stane najteplejším v celej histórii meraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / DPA, Foto: The Texas Tribune / Justin Rex (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies