Úspech Číny v digitálnej ekonomike je „vzorom“ pre Etiópiu, informujú úradníci

NETKY.SK • 28 Február 2024, 18:49 • 2 min
Úspech Číny v digitálnej ekonomike je „vzorom“ pre Etiópiu, informujú úradníci

ADDIS ABEBA - Úspech Číny v rozvoji digitálnej ekonomiky môže podľa miestnych predstaviteľov slúžiť ako „vzor“ na podporu digitálnej transformácie v Etiópii. Návrhy predložili v pondelok počas spustenia prvého týždňa digitálnej Etiópie v Addis Abebe, hlavnom meste Etiópie, v rámci témy „United Effort for Digital Ethiopia“.

slovakia

left justify in out

Abiyot Bayou, hlavný poradca na etiópskom ministerstve inovácií a technológií, v rozhovore pre agentúru Xinhua povedal, že Etiópia môže čerpať z digitálnej transformácie Číny, vrátane silného politického záväzku, využívania domorodých znalostí a miestnych kapacít, aby mohla pokročiť v digitalizácii v tejto východoafrickej krajine.

Berúc na vedomie, že čínsky úspech pri integrácii tradičného ekonomického systému s informačnými a komunikačnými technológiami (IKT) bol nápomocný pri zvyšovaní jej produktivity a konkurencieschopnosti, Bayou povedal, že Etiópia potrebuje podporovať digitálnu ekonomiku ako národnú stratégiu, ako to urobila Čína, pre lepší ekonomický úspech a transformácia.

"Čína investovala veľa na základnej úrovni a to pomohlo národu urobiť prelom v rozvoji digitálnej ekonomiky a stať sa globálne konkurencieschopným, najmä v elektronickom obchode. Podobne ako Čína, aj Etiópia by mala integrovať IKT a svoje plány sociálneho a ekonomického rozvoja," dodal Bayou.

Bayou povedal, že nedostatok financií a digitálna negramotnosť zostávajú hlavnými prekážkami digitalizácie vo východoafrickej krajine s približne 120 miliónmi obyvateľov. Väčšina etiópskeho obyvateľstva však nechodí do školy a je zamestnaná neformálne, čo zhoršuje digitálnu negramotnosť.

Podľa poradcu počet používateľov údajov v Etiópii dosiahol 35 miliónov zo 17,5 milióna pred tromi rokmi, keďže náklady na používanie digitálnych technológií klesli na 3,3 percenta mesačného príjmu v roku 2024 z 9,5 percenta v roku 2020.

Yeshurun ​​Alemayehu, etiópsky štátny minister inovácií a technológií, povedal pre Xinhua, že vláda Etiópie výrazne zlepšila legislatívnu úroveň digitálnej ekonomiky, vrátane zákona o kybernetickej bezpečnosti, zákona proti nekalej súťaži a elektronického obchodu, čím poskytla právny základ pre digitálne riadenie v Etiópii. Povedal, že digitálna ekonomika v Etiópii sa rodí, ale ak sa bude riadiť vhodnými politikami a stratégiami, bude mať obrovský potenciál spustiť produktivitu vo všetkých odvetviach hospodárstva.

"Číňania sú digitalizovaná spoločnosť a môžu získať všetky služby jediným prihlásením. Bez digitálnych technológií nekomunikujú. Preto je potrebné poučiť sa z Číny, aby sme vytvorili digitalizovanú spoločnosť," povedal Alemayehu. Etiópia používa Čínu ako meradlo na to, aby sa jej veľká populácia stala digitalizovanou na podporu národného rozvoja.

Poznamenajúc, že ​​digitalizácia pomôže Etiópii vytvoriť dôstojnejšie pracovné miesta a stať sa celosvetovo konkurencieschopnou, štátny minister vyzval čínske spoločnosti, aby viac investovali do digitálnej ekonomiky, najmä do budovania cloudových dátových centier v Etiópii.

Etiópia predstavila novú stratégiu nazvanú „Digitálna Etiópia 2025“, ktorej cieľom je vydať 70 miliónov digitálnych ID, strojnásobiť digitálnu platbu, ktorá v súčasnosti predstavuje 1,2 bilióna birrov (približne 21,15 miliardy amerických dolárov) ročne, a zvýšiť interakciu medzi vládou, súkromným sektorom a občanmi do roku 2025.

Stratégia Digitálna Etiópia 2025, o ktorej sa hovorí, že je v súlade s domácou ekonomickou reformou krajiny a 10-ročným plánom rozvoja, sa zameriava na vytvorenie ciest na uvoľnenie hodnotových reťazcov okrem iného v sektoroch poľnohospodárstva, výroby a cestovného ruchu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Guo Cheng
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies