VIDEO: Toto ste ešte nevideli! Bizarné miesto, ktoré sa skladá zo stoviek opustených hradov

NETKY.SK • 4 Október 2021, 08:13 • 2 min
VIDEO: Toto ste ešte nevideli! Bizarné miesto, ktoré sa skladá zo stoviek opustených hradov

Je to mesto snov alebo nočných môr? Stovky hradov postavených pre bohatých investorov teraz zívajú prázdnotou v Perzskom zálive.

slovakia

left justify in out

Opustená dedina sa nachádza v Turecku a začala sa stavať v roku 2014. Pôvodne bola navrhnutá ako luxusná komunita pre zahraničných kupujúcich.  Známa tiež ako projekt Burj Al Babas.

 

 

Nachádza sa na úpätí severozápadných tureckých hôr. Pri pohľade na fotografie sa javí ako kopa miniatúrnych viliek.

 

Všetky rezidencie vyzerajú rovnako, s modrosivými vežami a gotickými prvkami, ktoré pripomínajú hrady vo filmoch, či Disneyho zábavný park.

 

Prečítajte si tiež: To je nápad! Japonci riešia problém s medveďmi pomocou rock'n'rollu

 

Tento veľkolepý plán zasiahla hospodárska kríza v Turecku a minizámky nakoniec zostali prázdne. Teraz patria k najdesivejším opusteným obydliam na svete.  

 

Výstavba projektu luxusného bývania sa začala v roku 2014. Cieľom vývojárov bolo postaviť 732 víl spolu s nákupným centrom a zábavnými zariadeniami v komunite zameranej na zahraničných kupujúcich. Kupujúci pôvodne uzavreli zmluvu na asi 350 zo 732 postavených viliek,  cena ktorých sa pohybuje od 370 000 do 500 000 dolárov.

 

img

 

Budúcnosť opustených víl je však stále neistá.  Developeri zo Sarot Property Group podali návrh na konkurz po tom, čo kupujúci a investori stiahli z projektu sumu 200 miliónov dolárov. Vývojári "mestečka" nedokázali prísť s potrebným objemom peňazí na dokončenie projektu. Mali v úmysle využiť horúce pramene v regióne na vykurovanie každého domu a tvrdili, že voda má liečivé vlastnosti.  

 

"Môžete piť vodu, ktorá lieči žalúdočné problémy a obličkové kamene," povedal  Mezher Yerdelen z firmy Sarot v rozhovore pre New York Times v roku 2019. "Ak sa v ňom okúpete, zahojí kožné problémy, reumu a vyskočené platničky."

 

Majitelia domov by tiež mali mať možnosť vybrať si z troch rôznych usporiadaní. Vily boli navrhnuté tak, aby bola v každej vírivka, a obyvatelia mali možnosť nainštalovať výťah a krytý bazén.

 

Yerdelen povedal denníku Times, že kupujúci obsadili viac ako 350 domov, ktorých cena sa pohybuje od 370 000 do 500 000 dolárov, v závislosti od lokality. Z viac ako 732 víl bolo asi 350 predaných arabským investorom. Do roku 2018 bola polovica budov v prevádzke.

 

V októbri 2018 dosiahla miera tureckej inflácie 25%, čo je najvyššia honota za 15 rokov, do značnej miery ovplyvnená poklesom národnej meny liry. "Naše tržby vyschli," dodal Mezher Yerdelen. Niektorí zákazníci zrušili svoje dohody, niektorí zastavili platby. 

 

 

Dnes je dedina nečinná, bez vodovodných potrubí, kúrenia a bez akýchkoľvek známok ľudského života. "Veľa z týchto nedokončených opustených projektov vyzerá, že pracovníci odišli v polovici pracovného dňa, ako keby ste stále videli na zemi topánky, rukavice a stavebné vybavenie," povedal Brag z Yesvo videu na YouTube . "Stále sú tu materiály, ktoré sú cenné."

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies