Ministerstvo dopravy zverejnilo ďalšie výzvy z plánu obnovy, podporia presun tovaru z cesty na železnicu

NETKY.SK • 23 Január 2023, 14:00 • 2 min
Ministerstvo dopravy zverejnilo ďalšie výzvy z plánu obnovy, podporia presun tovaru z cesty na železnicu

Bratislava - Ministerstvo dopravy SR zverejnilo dve nové výzvy financované z Plánu obnovy a odolnosti SR. Celkovo je na ne vyčlenených 16,1 milióna eur. Ich cieľom je podporiť intermodálnu dopravu.

slovakia

left justify in out

Prvá výzva má názov Nové trasy v systéme nesprevádzaná kontinentálna kombinovaná doprava a vyčlenených je na ňu 9 miliónov eur. Zavedenie novej trasy môže byť podporené príspevkom do maximálnej výšky 49% oprávnených nákladov. Druhá výzva je určená na nákup nových intermodálnych prepravných jednotiek a z Plánu obnovy a odolnosti SR je na ňu alokovaných 7,1 milióna eur, pričom maximálny príspevok je 30% z oprávnených nákladov.

„Výzvami chceme podporiť presun prepravy tovarov z ciest na železnicu, aby sme znížili negatívne vplyvy cestnej dopravy na životné prostredie. Tento prístup je v súlade so schválenou Koncepciou rozvoja intermodálnej dopravy Slovenskej republiky do roku 2030. V rámci výzvy podporíme aj cestných dopravcov, a to financovaním podpory nákupu intermodálnych prepravných jednotiek, vďaka ktorým sa budú môcť zapojiť do systému intermodálnej dopravy“, uviedol minister dopravy Andrej Doležal. O dotácie môžu žiadať podnikatelia a firmy v odvetví nákladnej dopravy súvisiacom  s intermodálnou dopravou, teda železničné podniky, cestní nákladní dopravcovia, prevádzkovatelia intermodálnej nákladnej dopravy a zasielatelia. Všetci oprávnení žiadatelia musia mať sídlo alebo byť usadení na území Slovenska a musia byť zapísaní v registri partnerov verejného sektora. Žiadosti môžu záujemcovia posielať v elektronickej alebo listinnej forme do 30.6.2023.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies