Na prvom behu s býkmi v Pamplone sa zúčastnili tisíce ľudí

NETKY.SK • 8 Júl 2023, 12:30 • 2 min
Na prvom behu s býkmi v Pamplone sa zúčastnili tisíce ľudí

Pamplona - Mesto Pamplona na severe Španielska sa v piatok opäť stalo dejiskom prvého behu býkov, ktorý je súčasťou osláv sviatku svätého Fermína. Počas behu, ktorý sa začal o 8.00 h a trval asi dve minúty a 30 sekúnd, sa niekoľko bežcov doudieralo alebo tvrdo dopadlo na zem, no býky nikoho nenabrali na rohy, ako sa to neraz stáva.

slovakia

left justify in out

Beh sledovali tisíce zvedavcov. Oslavy každoročne prilákajú stovky tisíc turistov. V roku 2022 Pamplonu počas nich navštívilo takmer 1,7 milióna ľudí. Tento rok odhady hovoria o ešte vyššej účasti, keďže sa skončili všetky obmedzenia súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19. Počas ôsmich dní sa vždy ráno koná beh so šiestimi býkmi úzkymi ulicami Pamplony, ktoré popoludní zabijú profesionálni toreadori. Aktivisti bojujúci za práva zvierat každý rok proti sviatku protestujú a namietajú, že ide o týranie zvierat. Návštevníci sa po zvyšok dňa oddávajú jedlu, pitiu a návštevám kultúrnych podujatí. Slávnosti sv. Fermína preslávil román Slnko aj vychádza od Ernesta Hemingway vydaný v roku 1926. Tento rok je výnimočný v tom, že naň pripadá sté výročie od prvej Hemingwayovej návštevy v Pamplone. Združenie turistických sprievodcov Destino Navarra uvádza, že 70 percent tohtoročných rezervácií pripadá na turistov z USA a Kanady, čo mnohí ľudia pripisujú práve popularite Hemingwayových diel. Počas slávností takmer všetci v Pamplone nosia tradičnú bielu košeľu, biele nohavice, červenú šerpu a červenú šatku uviazanú pod krkom. Skúsení bežci zväčša z radov miestnych obyvateľov sa snažia bežať plnou rýchlosťou tesne pred rohmi rozzúreného býka a uhnúť až na poslednú chvíľu. Amatérski bežci sa zvyčajne uspokoja s odskočením z cesty, čo zvyčajne spôsobí, že skončia na zemi spolu s ostatnými účastníkmi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies