USA zamietli ropovod Keystone XL, ktorý mal dodávať ropu z Kanady

NETKY.SK • 7 November 2015, 11:48 • 2 min
USA zamietli ropovod Keystone XL, ktorý mal dodávať ropu z Kanady

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes oznámil zamietnutie plánovaného ropovodu Keystone XL, ktorý mal prepravovať ropu z Kanady do USA. Oznámenie prezidenta znamená víťazstvo pre ekologické skupiny, ktoré proti projektu bojovali viac než sedem rokov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Ropovod nebude mať pre našu ekonomiku výraznejší prínos," povedal Obama na tlačovej konferencii. Ako dodal, projekt nezníži Američanom ceny pohonných látok a dovážanie "špinavšej" ropy z Kanady nepovedie k zvýšeniu energetickej bezpečnosti USA.

 

Ropovod Keystone XL mal dodávať ropu z provincie Alberta a čiastočne z amerického štátu Severná Dakota do rafinérií v štáte Illinois a neskôr na pobrežie Mexického zálivu. Denne ním malo prúdiť viac než 800.000 barelov suroviny (1 barel = 159 litrov).

 

Zamietnutie projektu podľa ekonómov spôsobí, že rozvoj ropných pieskov v Alberte bude teraz zložitejší. Na druhej strane posilní pozíciu USA na blížiacej sa konferencii o klíme v Paríži.

 

Spoločnosť TransCanada, ktorá projekt v roku 2008 predložila, ako aj ďalšie ropné firmy poukazovali na zvýšenie energetickej bezpečnosti krajín v Severnej Amerike a na vytvorenie tisícok nových pracovných miest. No od spomínaného roku Spojené štáty zaznamenali výrazné zvýšenie vlastnej produkcie ropy, čo nakoniec prispelo k poklesu cien komodity o viac než polovicu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies