Mesiac predviedol krásne nočné divadlo. Čomu vďačíme za jahodový superspln?

NETKY.SK • 15 Jún 2022, 09:21 • 2 min
Mesiac predviedol krásne nočné divadlo. Čomu vďačíme za jahodový superspln?

BRATISLAVA – Uplynulá noc priniesla najväčší spln tohto roka. Mohli sme vidieť zároveň najväčší a najjasnejší Mesiac za rok 2022 a tiež posledný jarný spln.

slovakia

left justify in out

Mnohí čakali s pripravenými fotoaparátmi a kamerami. Niet sa čomu čudovať, bolo sa na čo pozerať. Nadšenci začínajú zverejňovať fotografie unikátneho javu, ktorý nazývame jahodový Mesiac. Dôvodom je, že v tomto období dozrievajú drobné sladké plody, a to najmä jahody.

 

img

Superspln v Grécku 

 

Mesiac sa nachádzal od Zeme približne 357 000 kilometrov, vďaka čomu môžeme hovoriť o supersplne. Vzdialenosť Mesiaca od našej planéty nie je stála. Bod, kedy je najbližšie k Zemi, sa nazýva perigeum. O supersplne hovoríme vtedy, ak sa dostane do vzdialenosti minimálne 90 % perigea.

 

img

Superspln v americkom štáte Massachusetts 

 

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) ozrejmil, že superspln sa javí o 17 % jasnejší a o 30 % väčší v porovnaní s tým, keď sa Mesiac nachádza najďalej od Zeme.

 

Prečítajte si tiež: Ženy sú citlivejšie na chlad. Viete, prečo je to tak?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies