Kanadskí vedci objavili dva nové minerály

NETKY.SK • 30 November 2022, 19:0 • 2 min
Kanadskí vedci objavili dva nové minerály

EDMONTON - Vedecký tím z Kanady objavil pri skúmaní úlomku meteoritu zo Somálska dva nové minerály. Pomenovali ich elaliit a elkinstantonit. TASR o tom informuje podľa správ BBC a denníka The Guardian.

slovakia

left justify in out

Geológovia objavili meteorit v Somálsku v roku 2020 a nazvali ho El Ali podľa neďalekého mesta. Miestni pastieri o ňom vedeli celé generácie a vo svojich piesňach ho volajú Súmrak. Dva metre široký a asi 15-tonový meteorit je deviaty najväčší, aký sa doteraz na Zemi podarilo objaviť. Obsahuje približne 90 percent železa a niklu. Úlomok s hmotnosťou 70 gramov skúmali na univerzite v kanadskej Alberte. Tamojší kurátor zbierky meteoritov Chris Herd si počas jeho klasifikácie všimol dva "neobvyklé" nerasty. O podrobnejšie preskúmanie meteoritu preto požiadal kolegu Andrewa Lococka. "Hneď prvý deň, keď urobil nejaké analýzy, povedal: 'Máte tam najmenej dva nové minerály'. Bolo to niečo úžasné. Objav nového minerálu si zväčša vyžaduje oveľa viac práce," povedal Herd. Podobné nerasty už boli laboratórne vytvorené v 80. rokoch minulého storočia. Na Zemi sa podľa Herda prirodzene nevyskytujú. Tretí potenciálne nový minerál sa ešte analyzuje. Minerál elaliit nazvali podľa samotného meteoritu. Elkinstantonit je pomenovaný podľa Lindy Elkinsovej-Tantonovej z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). "Lindy urobila veľa práce na výskume, ako sa tvoria železnoniklové jadrá planét. Z toho, čo máme (na Zemi), sú najbližšie k nim železné meteority. Preto dávalo zmysel pomenovať nerast po nej a uznať jej prínos pre vedu," povedal Herd. Linda Elkinsová-Tantonová tiež vedie pripravovanú vesmírnu misiu Psyche k rovnomennej kovovej planétke na obežnej dráhe Slnka medzi Marsom a Jupiterom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona