Pre plagiátorstvo odstúpila rakúska ministerka práce, titul PhD. získala na STU v Bratislave

NETKY.SK • 10 Január 2021, 12:20 • 2 min
Pre plagiátorstvo odstúpila rakúska ministerka práce, titul PhD. získala na STU v Bratislave

VIEDEŇ - Rakúska ministerka práce a rodiny Christine Aschbacherová v sobotu podala demisiu. Dôvodom sú podozrenia z plagiátorstva, ktorého sa mala dopustiť pri písaní svojej diplomovej a dizertačnej práce.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA. Bývalá šéfka rezortu práce Christine Aschbacherová tak bude musieť objasniť okolnosti získania svojho vysokoškolského titulu a zároveň presvedčiť verejnosť, ako aj komisiu o tom, že pri písaní dizertačnej práce nepodvádzala.

 

Titul získala na STU

Aschbacherová pritom získala titul PhD. na Slovenskej technickej univerzite (STU). O kauze informoval rakúsky portál vienna.at. 

 

Bývalá ministerka uviedla, že svoje práce vždy písala podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, a dôverovala hodnoteniu renomovaných profesorov.

 

Dodala, že odstupuje, aby chránila svoju rodinu pred "nepriateľstvom, politickou agitáciou a urážkami".

 

Odborník zanalyzoval jej diplomovú a dizertačnú prácu

Informácie o možnom podvádzaní prišli po analýze Aschbacherovej akademických prác rakúskym odborníkom na plagiátorstvo Stefanom Weberom.  

 

Expert uviedol, že politička časť svojej diplomovej práce z ekonomickej vysokej školy vo Wiener Neustadte stiahla zo zdrojov, ktoré nie sú správne citované.

 

Weber tiež namietal aj záver tejto práce, ktorý má byť sumarizáciou autorkinej vlastnej samostatnej práce.

 

Odborník použil program na detekciu plagiátov aj v prípade Aschbacherovej dizertačnej práce o manažmente v inovatívnych podnikoch, ktorú odovzdala minulý rok na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Weber zistil, že viac ako pätina textu je plagiátom.

 

Kritici zároveň zdôraznili, že práca jej práca je obsahovo veľmi povrchná a napísaná kostrbatou nemčinouNa základe týchto zistení, vyzvala opozícia Aschbacherovú o okamžitú rezignáciu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies