USA bombardovali militantov, aby pomohli Kurdom ovládnuť Mósulskú priehradu

NETKY.SK • 18 August 2014, 07:28 • 2 min
USA bombardovali militantov, aby pomohli Kurdom ovládnuť Mósulskú priehradu

EDGARTOWN - Americký prezident Barack Obama informoval v noci nadnes Kongres, že nedeľné útoky amerického letectva v Iraku schválil preto, aby pomohol kurdským ozbrojeným silám v boji o dobytie Mósulskej priehrady. Tú pred necelými dvoma týždňami ovládli sunnitskí militanti z hnutia Islamský štát (IS), napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Poškodenie priehrady v Mósule by mohlo ohroziť životy veľkého počtu civilistov a mohlo by predstavovať hrozbu pre amerických občanov aj inštitúcie - vrátane amerického veľvyslanectva v Bagdade. Okrem toho by irackej vláde znemožnilo uspokojovať základné potreby irackého ľudu," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.
      

"Tieto operácie sú čo do povahy, trvania a rozsahu obmedzené a ich uskutočňovanie prebieha v spolupráci s irackou vládou a na jej žiadosť," píše sa ďalej vo vyhlásení Bieleho domu. "Americké centrálne velenie na Blízkom východe uviedlo, že na ciele organizácie Islamský štát pri Mósulskej priehrade útočili v nedeľu bombardéry, stíhačky a bezpilotné lietadlá, ktorým sa celkovo podarilo zničiť 10 ozbrojených vozidiel, sedem viacúčelových kolesových vozidiel (Humvee), dva obrnené transportéry a jedno kontrolné stanovište militantov."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies