VIDEO: Seizmická aktivita v okolí sopky na Kanárskych ostrovoch pokračuje

NETKY.SK • 20 September 2021, 08:45 • 2 min
VIDEO: Seizmická aktivita v okolí sopky na Kanárskych ostrovoch pokračuje

MADRID - Seizmická aktivita na ostrove La Palma po nedeľňajšom výbuchu sopky La Cumbre Vieja pokračuje a v oblasti odvtedy zaznamenali 15 zemetrasení.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v pondelok ráno na svojej webovej stránke denník El Mundo. Magnitúda týchto otrasov bola menšia ako 3,0, uviedol španielsky Národný geografický inštitút (IGN).

 

 

Súvisiaci článok: Kanárskym ostrovom hrozí výbuch sopky!

 

Erupcia sopky sa začala v nedeľu popoludní v oblasti Cabeza de Vaca na ostrove La Palma, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov. Na sopke sa podľa úradu pre civilnú ochranu (PEVOLCA) vytvorili dve sopečné trhliny a osem otvorov, cez ktoré unikala láva.

 

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok na ostrove La Palma navštívi postihnuté oblasti. Premiér zrušil svoj pondelňajší program vrátane účasti na 76. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, píše El Mundo s odvolaním sa na zdroje z prostredia vlády.

 

Sánchez má spolu s ministrom vnútra Fernandom Grandem-Marlaskom navštíviť aj stredisko, kde sa zhromažďujú osoby evakuované v dôsledku erupcie. Úrady z oblastí v okolí sopky evak uovali približne 5 000 ľudí, napísala agentúra AFP.

 

Predseda vlády španielskeho autonómneho spoločenstva Kanárske ostrovy Ángel Víctor Torres povedal, že sopka môže obsahovať 17 až 20 miliónov kubických metrov magmy. Aktivita sopky bude podľa jeho vyjadrení pokračovať.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona