Švédsko vstúpilo dnes do NATO. Čo na to hovorí minister Juraj Blanár?

NETKY.SK • 7 Marec 2024, 18:36 • 2 min
Švédsko vstúpilo dnes do NATO. Čo na to hovorí minister Juraj Blanár?

Švédske kráľovstvo dnes 7. marca 2024 oficiálne vstúpilo do Organizácie Severoatlantickej zmluvy, čím sa po predchádzajúcej ratifikácii prístupového protokolu v 31 členských krajinách Severoatlantickej aliancie a odovzdaní prístupových dokumentov formálne stalo členom NATO.

slovakia

left justify in out

Švédsky premiér Ulf Kristersson a švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström dnes pricestovali do Washingtonu, kde uložili listinu o pristúpení Švédska u depozitára Severoatlantickej zmluvy, ktorým je vláda Spojených štátov amerických.

Švédske kráľovstvo, ako dlhodobo neutrálna krajina, tak formálne ukončilo prístupový proces do NATO a po prvýkrát sa bude môcť ako plnoprávny člen zúčastniť na aprílovom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov Aliancie, ako aj na júlovom samite vo Washingtone.

„Vítam v Severoatlantickej aliancii Švédske kráľovstvo. Slovensko-švédske vzťahy dostanú nový impulz pre ďalšie posilnenie spolupráce aj v oblasti obrany a bezpečnosti, kde môžeme naše partnerstvo ďalej rozvíjať a vzájomne podporovať obranyschopnosť oboch krajín,“ uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár s tým, že posilnením NATO o nového člena sa posilní aj bezpečnosť Slovenska.

Tento rok si koncom marca SR zároveň pripomenie 20. výročie od svojho vstupu do Severoatlantickej aliancie.

O členstvo v NATO oficiálne požiadalo Švédsko spolu s Fínskom 18. mája 2022. Národná rada Slovenskej republiky vyslovila súhlas s prístupovými protokolmi obidvoch štátov 27. septembra 2022. Po Fínsku, ktoré sa stalo členskou krajinou Severoatlantickej aliancie už vlani v apríli, sa dnes stalo Švédske kráľovstvo 32. členom NATO.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: MZV (www.mzv.sk), Foto: Minister Juraj Blanár. (Facebook/Juraj Blanár)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies