Ženu s dieťaťom vyhodili z lietadla kvôli nevzhľadnej kožnej chorobe

NETKY.SK • 5 Marec 2019, 16:27 • 2 min
Ženu s dieťaťom vyhodili z lietadla kvôli nevzhľadnej kožnej chorobe

Veľké poníženie zažila Američanka Jordan Flakeová. Zamestnanci American Airlines jej totiž neumožnili letieť, pretože jej vrodenú kožnú chorobu, ichtyózu, považovali za vyrážku, ktorá by mohla nakaziť ostatných cestujúcich.

slovakia

left justify in out

Žena musela lietadlo opustiť, aerolinky sa za nepatričné ​​a neoprávnené správanie nakoniec ospravedlnili, napísal server USA Today.

 

Flakeová cestovala z Texasu so svojím ročným synom, ktorý chorobu tiež zdedil. Ichtyóza, ktorá nie je nákazlivá a prejavuje sa napríklad začervenanou či stvrdnutou kožou, považovala posádka za vyrážku a pýtala sa ženy, či má potvrdenie od lekára, že môže prísť do styku s ľuďmi.

 

"Vysvetlila som im, že ide o genetickú vadu," napísala Flakeová neskôr na Facebooku. Posádke to však nestačilo a ženu nakoniec vyprevadili z lietadla.

 

"Zamestnanec, ktorý ma prišiel vyzdvihnúť, sa mi ospravedlnil, ale povedal, že nebudeme môcť letieť. Posádka bola veľmi hrubá a oháňala sa potvrdením od lekára," dodala Flakeová s tým, že sa za svoj život nikdy necítila tak ponížená.

 

 

Celá situácia bola o to nešťastnejšia, že sa odohrala 28. februára, v dátum, na ktorý pripadá Deň zriedkavých chorôb, ktorý má vnášať do spoločnosti povedomie o neobvyklých chorobách.

 

Ospravedlnenie prišlo vzápätí

 

Za nepríjemnú situáciu sa neskôr American Airlines ospravedlnili a začali vyšetrovanie incidentu. "Naším cieľom je vytvoriť priateľské prostredie pre všetkých našich zákazníkov. Úprimne sa za štvrtkovú skúsenosť pani Flakeovej a jej synovi sa ospravedlňujeme," napísala spoločnosť vo vyhlásení. Výdavky za letenky sa aerolinky rozhodli uhradiť na vlastné náklady.

 

Flakeová dúfa, že jej prípad poslúži k osvete a zároveň dodá odvahu ľuďom, ktorí trpia tiež nejakou kožnou chorobou.

 

"Nikdy by som sa nemala hanbiť za to, aká som sa narodila. Nikto po mne nikdy nechcel, aby som mu niečo dokazovala lekárskou správou. Nie je nákazlivá. Je na čase prestať v roku 2019 diskriminovať. Pýtajte sa a počúvajte," doplnila Američanka.

 

Koncom januára sa na palube lietadla American Airlines odohral podobný incident. Vtedy musela vystúpiť trojčlenná židovská rodina, pretože sa niektorí cestujúci sťažovali, že zapáchajú. Podľa členov sa však jednalo o náboženskú diskrimináciu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona