USA a Severná Kórea pripravujú tretí summit svojich lídrov

NETKY.SK • 26 Jún 2019, 11:10 • 2 min
USA a Severná Kórea pripravujú tretí summit svojich lídrov

SOUL - Počas dnešného dňa sa juhokórejský prezident Mun Če-in vyjadril, že predstavitelia USA a Severnej Kórei sa pripravujú na v poradí už tretí summit medzi vodcom KĽDR Kim Čong-unom a prezidentom USA Donaldom Trumpom.

slovakia

left justify in out

Na historicky prvom stretnutí oboch krajín, ktorý sa konal v júni roku 2018 sa vodcovia zaviazali, že sa pokúsia o úplné odstránenie jadrových zbraní z územia Kórejského polostrova. Celý proces však stroskotal, pretože na konkrétnych opatreniach sa nedokázali dohodnúť. Druhý summit (február 2019) skončil dokonca predčasne. Obaja lídri sa nedokázali dohodnúť na tom, aké kroky by mala KĽDR prijať výmenou za zmiernenie amerických sankcií. 

 

img

 

Po tomto stretnutí sa vzťahy medzi krajinami vyostrili a k ďalšiemu stretnutiu už nedošlo. Nádeje na obnovenie rozhovorov sa údajne zvýšili po nedávnej výmene listov medzi Trumpom a Kimom. Mun podľa vlastných slov nevníma hanojský summit ako neúspech, ale ako možnosť na vyjasnenie rokovacích pozícií, čo môže poslúžiť ako základ pre ďalšie rozhovory. 

 

img

 

"Úspech denuklearizácie a mierového procesu na Kórejskom polostrove nemožno posudzovať na základe jedného alebo dvoch summitov," zdôraznil juhokórejský prezident. Obe strany si podľa neho jasne uvedomujú nevyhnutnosť pokračovania vzájomného dialógu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies