Čína by mohla poskytnúť zbrane a muníciu rusku.

NETKY.SK • 19 Február 2023, 14:29 • 2 min
Čína by mohla poskytnúť zbrane a muníciu rusku.

Čína uvažuje o poskytovaní zbraní a munície Rusku do ukrajinskej vojny, oznámil americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken. Podľa informácií, ktoré predložili americkí úradníci, čínske firmy už poskytujú "nevojenskú pomoc" Rusku a nové informácie naznačujú, že Peking by mohol poskytnúť "vojenskú pomoc".

slovakia

left justify in out

To by malo "závažné následky" pre Čínu, varoval Blinken. Čína poprela správy o požiadavke Moskvy na vojenské zariadenia.

 

Čínsky prezident Si Ťin-pching je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a zatiaľ nepotvrdil inváziu Ruska na Ukrajinu, ale snaží sa zostať neutrálny v konflikte a vyzýva k mieru. Blinken vyjadril "hlboké obavy" z "možnosti, že Čína poskytne Rusku vojenský materiálny podporu" počas stretnutia s čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom Yi na Bezpečnostnej konferencii v Mníchove v sobotu.

Čína tvrdí, že stojí bokom a nepodporuje konflikt, a vyzýva na zastavenie vojny. Blinken tiež uviedol, že USA sa obávajú, že Čína pomáha Rusku obísť západné sankcie, ktoré majú Rusku uškodiť.

USA a ďalší členovia NATO už poskytujú Ukrajine rôzne zbrane, muníciu a vybavenie, vrátane tankov.

 

Rusko momentálne usiluje o postup východnými oblasťami Ukrajiny, kde prebiehajú niektoré z najintenzívnejších bojov. Blinken varoval, že ak by Čína poskytla zbrane Rusku, spôsobilo by to "závažný problém pre nás a pre naše vzťahy".

Vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom už boli napäté po tom, čo v polovici februára USA zostrelili údajný čínsky špionážny balón. Ak by však Čína poskytla zbrane, aby pomohla ruským silám na Ukrajine, vzťahy medzi USA a Čínou by sa ešte viac zhoršili.

 

Originálny článok v angličtine si môžete prečítať tu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies