Iránskym prezidentom sa stane ultrakonzervatívec Ebráhím Raísi

NETKY.SK • 19 Jún 2021, 09:17 • 2 min
Iránskym prezidentom sa stane ultrakonzervatívec Ebráhím Raísi

IRÁN - Podľa prvých výsledkov, ktoré dnes zverejnila národná volebná komisia, iránsky šéf justície Ebrahim Raisi zvíťazil v prezidentských voľbách so 62% hlasov.

slovakia

left justify in out

Umiernený kandidát Abdolnasser Hemmati, bývalý šéf centrálnej banky, priznal porážku. "Dúfam, že vaša administratíva spôsobí hrdosť pre Iránsku islamskú republiku, zlepší ekonomiku a život pohodlným a blahobytným spôsobom pre veľký iránsky národ,“ napísal Raisimu ráno na Instagrame.

 

Volebnému piatku dominoval Raisi, chránenec iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího, po diskvalifikácii najsilnejších konkurentov, ktorí ho mohli pri hlasovaní napadnúť. Účasť vo voľbách sa javila oveľa nižšia ako v posledných iránskych prezidentských voľbách v roku 2017.

 

Prečítajte si tiež: Diplomati sa vrátili k rozhovorom o iránskom jadrovom programe. Biden iniciatívu víta

 

V Iráne, ktorý má viac ako 80 miliónov obyvateľov, je viac ako 59 miliónov oprávnených voličov. Štátna iránska agentúra pre výskum študentov však odhaduje, že účasť bola iba 44%, čo by bola najnižšia hodnota od revolúcie. Úradníci v piatok neuviedli nijakú účasť na voľbách, výsledky by mohli byť oznámené dnes. 

 

Raisi tak bude prvým slúžiacim iránskym prezidentom sankcionovaným americkou vládou ešte pred nástupom do funkcie pre jeho účasť na hromadnej poprave politických väzňov v roku 1988, ako aj jeho pôsobenie vo funkcii šéfa medzinárodne kritizovaného iránskeho súdnictva, jedného z najväčších svetových katov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies