US Open: Wawrinka cez obhajcu titulu Murrayho do semifinále

NETKY.SK • 6 September 2013, 07:52 • 2 min
US Open: Wawrinka cez obhajcu titulu Murrayho do semifinále

NEW YORK - Švajčiarsky tenista Stanislas Wawrinka vo veku 28 rokov na štvrtý štvrťfinálový pokus premiérovo vo svojej kariére postúpil do semifinále na úrovni veľkej štvorky.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok v "osmičke" dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku značne nečakane zvíťazil nad favorizovaným obhajcom trofeje, Britom Andy Murraym nasadeným ako tretím, za 135 minút 6:4, 6:3, 6:2. 

Wawrinka predviedol v záverečnom geme obrat z 0:30. Pri mečbale súper pokazil príjem druhého podania. Víťaz nečelil ani jednému brejkbalu, sám premenil 4 z 11 príležitostí na príjme. Mal pomer "winnerov" a nevynútených chýb 45:37, zdolaný 15:30. 

"Cítim sa výborne. Zdolať obhajcu na takom veľkom turnaji a ešte 3:0 na sety je pre mňa niečo výnimočné a zároveň šialené," povedal Wawrinka v prvom interview po zápase. Neskôr na tlačovej konferencii dodal: "Za normálnych okolností by som pri priaznivom vývoji zápasu znervóznel, ale teraz som bol naplno koncentrovaný na svoj výkon. Bolo pomerne veterno, ale ja som sa napriek tomu snažil tlačiť súpera, ktorý hral trochu viac defenzívne za základnou čiarou. To som aj využil." 

Zdolaný Murray uznanlivo podotkol: "Stan odohral veľký zápas. Kľúčový gem za stavu 4:5 v prvom sete som prehral, lebo som urobil chyby. Súper ma nepustil ani k brejkbalu. Triafal čiary, v dôležitých chvíľach si pomáhal podaním." Pri zmienke o tom, že bol prvý raz v kariére v role obhajcu na grandslamovom turnaji a nezvládol ju, 26-ročný rodený Škót odvetil: "Bola to nová skúsenosť. Pokúsim sa z toho poučiť."

Držiteľ zlatej olympijskej medaily vo štvorhre z Pekingu 2008 po boku Roger Federera Wawrinka sa medzi najlepšími štyrmi stretne so svetovou jednotkou Srbom Novakom Djokovičom. Už v stredu utvorili semifinálový tandem v dolnej polovici žrebu Španiel Rafael Nadal a Francúz Richard Gasquet. 

Wawrinka má proti Djokovičovi skóre 2:13 vinou platnej šnúry 11 nezdarov. Srba nezdolal od jesene 2006. Vlani proti nemu nedohral osemfinále US Open. V rovnakej fáze januárových Australian Open prehral frustrujúco 10:12 v piatom sete (za 5:02 h, z vedenia 6:1, 5:2). 

Dvaja zo štyroch semifinalistov medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických 2013 - Wawrinka a Gasquet - hrajú bekhend jednoručne. Švajčiar, ktorý dlhé roky bol v tieni spomenutého krajana Federera, predtým vo štvrťfinále na Majors neuspel na US Open 2010, Australian Open 2011 a Roland Garros 2013. 

Držiteľ 4 singlových trofejí Wawrinka sa prebojoval do grandslamového semifinále na 35. pokus. Zaradil sa tým na druhú priečku v tzv. otvorenej ére podľa "neodraditeľnosti" za Austrálčana Marka Woodforda (38). 

Zverenec Magnusa Normana Wawrinka v tejto sezóne (konkrétne od apríla) dosiahol už 7 úspechov proti členom Top 10. V tomto smere figuruje na tretej priečke za Nadalom (15) a Djokovičom (10). Sám sa momentálne nachádza na 10. pozícii v renkingu. 

Rodák z Lausanne Wawrinka znížil v bilancii zo vzájomných duelov s 26-ročným úradujúcim wimbledonským šampiónom Murraym na 6:8. Nadviazal na úspech 6:1, 6:2, ktorý dosiahol v apríli na antuke v Monte Carle. Priamo v lokalite Flushing Meadows teraz vedie 2:1 - prehral v osemfinále ročníka 2008, revanšoval sa v 3. kole edície 2010. 

Wawrinka je tretí Švajčiar v grandslamovom semifinále: Federer bol vo štvorke dovedna 33-krát, Marcovi Rossetovi sa to podarilo na RG 1996. 

Do štvrtka posledným víťazom US Open, ktorý sa na nasledujúcom ročníku nedostal ani do semifinále (pričom štartoval), bol od sezóny 2004 domáci Andy Roddick - vo štvrťfinále vtedy podľahol Švédovi Joachimovi Johanssonovi. Ivanom Lendlom trénersky vedený rodák zo škótskeho Dunblane Murray aktuálne má vo veľkých štvrťfinále bilanciu 13:4. V takomto štádiu uspel v predchádzajúcich štyroch zápasoch, v roku 2012 na RG nestačil na Španiela Davida Ferrera. 

Výsledok - US Open (26. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 34,3 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku): 
Dvojhra mužov - štvrťfinále: 
Stanislas Wawrinka (Švaj.-9) - Andy Murray (V. Brit.-3) 6:4, 6:3, 6:2 za 135 minút



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies