Uprostred protestov a zásahov armády v Mjanmarsku stúpa počet obetí

NETKY.SK • 3 Apríl 2021, 14:38 • 2 min
Uprostred protestov a zásahov armády v Mjanmarsku stúpa počet obetí

RANGÚN - Bezpečnostné sily v centrálnom Mjanmarsku v dnes opäť tvrdo zasiahli voči demonštrantom protestujúcim proti prevratu.

slovakia

left justify in out

Podľa ľudskoprávnej organizácie bolo od 1. februára zabitých už 550 civilistov. Ako uvádza mjanmarské združenie na pomoc politickým väzňom, medzi obeťami bolo aj 46 detí, pričom dosiaľ zadržali alebo odsúdili viac ako 2700 ľudí.

 

img
 

Prečítajte si tiež: Facebook zablokoval mjanmarskej armádne účty, dôvodom je násilie páchané na demonštrantoch


Prevrat v Mjanmarsku sa uskutočnil 1. februára. Zosadeniu vlády štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij predchádzali voľby, v ktorých zvíťazila jej Národná liga pre demokraciu. Armáda však výsledok spochybňovala. Vládu obvinila z volebného podvodu a nečinnosť pri jeho riešení označila za dôvod prevzatia moci. Od prevratu sú protesty v mestách po celom Mjanmarsku. Ľudia vychádzajú do ulíc aj napriek tomu, že zhromaždenia piatich a viac ľudí sú zakázané, a bezpečnostné zložky opakovane používajú slzný plyn, gumové projektily aj ostrú muníciu na rozohnanie davov a ľudí hromadne zatýkajú.

 

Súvisiaci článok: Mjanmarské vojenské orgány odvolávajú 100 diplomatov z veľvyslanectiev v 19 krajinách.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies