Mjanmarské vojenské orgány odvolávajú 100 diplomatov z veľvyslanectiev v 19 krajinách.

NETKY.SK • 1 Marec 2021, 12:51 • 2 min
Mjanmarské vojenské orgány odvolávajú 100 diplomatov z veľvyslanectiev v 19 krajinách.

RANGÚN - Mjanmarské vojenské orgány stiahli 100 diplomatov z veľvyslanectiev krajín v 19 štátoch sveta po škandalóznom prejave zástupcu Mjanmarska v OSN Jo Mo Tonga, ktorý z pódia v sídle OSN v New Yorku oznámil svoj rozchod s novou vládou krajiny a vyzval všetky národy a vlády sveta, aby sa postavili proti vojenskému prevzatiu moci v Mjanmarsku 1. februára.

slovakia

left justify in out

Mjanmarsko odvolalo poradcov a tajomníkov veľvyslanectiev z USA, Veľkej Británii, Rakúska, Talianska, Brazílii, Francúzska, Nórska, Belgicka, Srbska, Číny, Japonska, Indii, Singapuru, Thajska, Hongkongu, Indonézii, Kambodži, Južnej Kórei a z Filipín. Informuje internetový spravodajský portál Ayeyarwady.

 

Zároveň asi 50 diplomatov, ktorí sú v súčasnosti zamestnaní na mjanmarskom ministerstve zahraničných vecí v Naypidaw, je poslaných do týchto krajín, aby nahradili ich odvolaných kolegov.

 

img

   

Mjanmarský veľvyslanec pri OSN Jo Mo Tun už bol vojenskými orgánmi z jeho funkcie odvolaný a obvinený z velezrady, informuje portál. Veľké odvolanie diplomatov súvisí so skutočnosťou, že po prejave Zhuo Mo Tonga v OSN sa mnoho mjanmarských diplomatov pracujúcich v zahraničí začalo prikláňať k kampani za občiansku neposlušnosť, ktorá v Mjanmarsku už mesiac trvá, a prestať pracovať pre novú vládu.

 

Armáda sa dostala k moci 1. februára, zatkla civilných vodcov krajiny a svoje kroky vysvetlila údajným masívnym falšovaním výsledkov všeobecných volieb 8. novembra 2020, ktoré civilné orgány krajiny opakovane odmietli vyšetrovať.

 

 Armáda po prevzatí moci pomocou ústavného postupu na odovzdanie moci poskytnutej v mimoriadnych situáciách vyhlásila v krajine na jeden rok výnimočný stav a sľúbila, že sa po skončení výnimočného stavu usporiada nové voľby a prevedie riadenie krajiny na politické strany, ktoré ich vyhrajú. Informuje o tom ria.ru.

 

 

  

            



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies