Unikátna transplantácia v Česku: Muž sužovaný cystickou fibrózou dostal súčasne nové srdce i pľúca

NETKY.SK • 15 December 2014, 22:51 • 2 min
Unikátna transplantácia v Česku: Muž sužovaný cystickou fibrózou dostal súčasne nové srdce i pľúca

PRAHA - Iba vôbec po druhý raz sa v Českej republike uskutočnila súčasne transplantácia srdca a pľúc. Stalo sa tak vďaka spolupráci špičkových odborníkov v daných oblastiach - Jana Pirka a Roberta Lischkeho.

slovakia

left justify in out

Informáciu o unikátnom operatívnom zákroku z konca novembra priniesol dnes internetový server iDNES.cz. Dejiskom "dvojtransplantácie", pri ktorej získal nové orgány 34-ročný muž, bol Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) - pracovisko Jana Pirka, kam prišiel aj tím lekárov z Fakultnej nemocnice v Prahe-Motole, kde je prednostom Robert Lischke.

 

Pacient, ktorý sa zákroku podrobil, má cystickú fibrózu. Vzhľadom na veľmi zlú funkciu ľavej komory srdca by nezvládol transplantáciu pľúc, uviedol jeden z odborníkov Lischke pre iDNES.cz. Preto bola nevyhnutná transplantácia oboch orgánov.

 

Spomínané vážne genetické ochorenie postihuje hlavne dýchaciu a tráviacu sústavu, pričom sa prejavuje opakovanými infekciami dýchacích ciest a postupne vedie k poškodeniu pľúc, ale aj zlým trávením spôsobeným nesprávne fungujúcim pankreasom. Táto choroba je bez transplantácie nevyliečiteľná.

 

Aj keď sú oba zdravotnícke zariadenia pojmami v jednej z oblastí (IKEM v sfére transplantácií srdca a nemocnica z Motola v oblasti transplantácií pľúc), doteraz nikdy na podobnej operácii nespolupracovali.

 

Podľa slov Jana Pirka išlo iba o druhú podobnú "dvojtransplantáciu". Prvú realizovali v IKEM pred viac ako siedmimi rokmi, vtedajšia pacientka dodnes žije.

 

Novembrová operácia trvala podľa jeho slov viac ako osem hodín, darcom bola v prípade oboch orgánov tá istá osoba. Na vhodného darcu čakal pacient, pripojený na dýchací prístroj, dva a pol roka. Teraz absolvuje rehabilitáciu, zostáva zatiaľ v nemocnici, pretože lekári majú u neho do činenia s infekciou.

 

Ďalšie podrobnosti o zákroku, ako aj o plánoch na ďalšiu spoluprácu sľubujú pracovníci oboch nemocničných zariadení na stredajšej tlačovej konferencii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies