UNESCO pomáha chrániť slovenské kultúrno-historické dedičstvo už 31 rokov

NETKY.SK • 9 Február 2024, 10:46 • 2 min
UNESCO pomáha chrániť slovenské kultúrno-historické dedičstvo už 31 rokov

BRATISLAVA - Samostatná Slovenská republika sa 9. februára 1993 stala členom Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár vyzdvihol pri príležitosti 31. výročia zaradenia SR do UNESCO pôsobenie a prestížne úspechy Slovenska v jednej z najznámejších špecializovaných agentúr v systéme Organizácie Spojených národov.

slovakia

left justify in out

Slovenská republika patrila v roku 1945 v rámci bývalého Československa medzi zakladajúce štáty UNESCO. Ako zdôraznil minister Juraj Blanár, veľmi rýchlo bola do tejto organizácie začlenená aj ako samostatná republika pred 31 rokmi. „Sme rešpektovaným a úspešným partnerom UNESCO, pôsobíme vo viacerých výkonných či dokonca rozhodovacích pozíciách, čím prinášame do medzinárodného systému kvalitnú expertízu a možnosť presadzovať i naše národné záujmy,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie s tým, že Slovensko má čo ponúknuť v každom svojom regióne, a to nielen výnimočnými pamiatkami, historickým dedičstvom a ľudovými tradíciami, ale zároveň v oblasti vedy a vzdelávania.

 

„Vítam tiež úspešné pôsobenie SR priamo vo Výkonnej rade UNESCO a v mnohých ďalších podporných medzivládnych orgánoch UNESCO. Vďaka nášmu členstvu získavame významný rozmer medzinárodnej ochrany, uznania a zároveň podpory zachovania slovenského kultúrneho, prírodného a nehmotného dedičstva pre ďalšie generácie,“ doplnil J. Blanár.

Jedným z poslaní UNESCO je vytváranie Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva národov z celého sveta. Zahŕňa viac ako tisíc lokalít, medzi ktorými je aj šesť kultúrnych a dve prírodné lokality na území Slovenskej republiky. V roku 1993 bol do zoznamu zapísaný Spišský hrad s okolím, Banská Štiavnica a Vlkolínec. Mesto Bardejov bolo zapísané v roku 2000, následne v roku 2008 drevené chrámy Karpatského oblúka, v roku 2009 pribudlo mesto Levoča a v roku 2021 Rímsky vojenský tábor Gerulata v Bratislave-Rusovciach a Rímsky vojenský tábor Kelemantia v Iži pri Komárne. Slovenskými prírodnými pamiatkami zapísanými do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO sú Jaskyne Aggteleckého krasu a Slovenského krasu a Karpatské bukové pralesy. Deväť slovenských prvkov je zapísaných taktiež na Reprezentatívnom zozname nehmotného dedičstva, a to Fujara, Terchovská muzika, Gajdošská kultúra, Bábkarstvo na Slovensku a v Čechách, Horehronský viachlasný spev, Modrotlač, Drotárstvo, Sokoliarstvo – živé dedičstvo ľudstva a Tradície spojené s chovom koní plemena Lipican. Pod značkou UNESCO pôsobí na Slovensku i mnoho škôl, univerzít, miest a vzácnych prírodných oblastí.

 

UNESCO v súčasnosti združuje 194 členských krajín s cieľom rozvíjať spoluprácu v oblasti vzdelávania, vedy, ochrany kultúrneho a prírodného dedičstva a komunikácie. Priority a program na Slovensku presadzuje a rozvíja Slovenská komisia pre UNESCO, poradný orgán vlády Slovenskej republiky, ktorej predsedom je z titulu funkcie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár. V Paríži pôsobí Stála delegácia SR pri UNESCO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Generali Balans (na titulnej foto Spišský hrad)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies