Portugalský parlament schválil uzákonenie eutanázie

NETKY.SK • 14 Máj 2023, 17:00 • 2 min
Portugalský parlament schválil uzákonenie eutanázie

LISABON - Portugalský parlament v piatok schválil zákon, ktorý dekriminalizuje eutanáziu pre ľudí trpiacich nevyliečiteľnými chorobami či trpiacich veľkými bolesťami.

slovakia

left justify in out

Táto záležitosť je v prevažne katolíckej krajine dlho príčinou rozporu a vyjadroval s ňou nesúhlas i konzervatívny prezident Marcelo Rebelo de Sousa, ktorý je hlboko veriaci, píše AFP. Osoby nad 18 rokov budú mať povolené žiadať o pomoc pri zomieraní. Možnosť sa vzťahuje len na tých, ktorí trpia pretrvávajúcou a neznesiteľnou bolesťou a sú mentálne spôsobilí prijať takéto rozhodnutie. Zákon sa takisto bude vzťahovať len na Portugalcov a ľudí s trvalým pobytom v krajine, nie na cudzincov, ktorí by prišli do Portugalska s cieľom žiadať o eutanáziu.

 

Parlament počas predchádzajúcich troch rokov legislatívu povoľujúcu eutanáziu schválil už štyrikrát. Tieto zákony však zakaždým z dôvodu nesúhlasu prezidenta poslali na posúdenie ústavnému súdu. Prezident predošlé návrhy vetoval s odvolaním sa na nejasné definície a neskôr povedal, že jazykové prostriedky použité na opis smrtiacich štádií chorôb sú sporné a vyžadujú si objasnenie. V piatok však návrh podporili vládnuci socialisti, ktorí majú v parlamente absolútnu väčšinu. Rebelo de Sousa má teraz k dispozícii týždeň na to, aby zákon zverejnil. Do platnosti v takom prípade vstúpi na jeseň, píše AFP s odvolaním sa na portugalské médiá. Eutanázia a asistovaná samovražda sú povolené len v niekoľkých krajinách vrátane štátov Beneluxu či Španielska, pripomína agentúra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies