Slovenské mliečne výrobky sa budú vyvážať do ďalekej Ázie

NETKY.SK • 17 Január 2021, 11:32 • 2 min
Slovenské mliečne výrobky sa budú vyvážať do ďalekej Ázie

BRATISLAVA - Po viacročnej snahe Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS), agrorezortu, veľvyslanectva SR v Soule, Slovenského mliekarenského zväzu a slovenských prevádzkovateľov sa podarilo dosiahnuť schválenie Slovenskej republiky na export mliečnych výrobkov. Vyvážať sa bude cez celú Áziu.

slovakia

left justify in out

Toto schválenie bolo ŠVPS oznámené 15. januára 2021 diplomatickou cestou prostredníctvom Veľvyslanectva Kórejskej republiky v Bratislave a je platné od 28. decembra 2020. Informovala o tom ŠVPS.

 

img

 

Čo všetko prešlo kontrolou?
Schváleniu predchádzal audit Slovenskej republiky špecialistami z Južnej Kórey, ktorý prebehol v decembri 2019 a v rámci auditu boli navštívené ŠVPS ako garant celého schvaľovacieho procesu, príslušné Regionálne veterinárne a potravinové správy, Štátny veterinárny a potravinový ústav v Bratislave, tri prevádzkarne vyrábajúce mliečne výrobky a tiež dve farmy dojníc.

 

img

 

Rozdielny postup  

ŠVPS uvádza, že hygienické požiadavky na Slovensku a v Kórei sú odlišné vo viacerých mikrobiologických ukazovateľoch, ako ja vo vyšetrovaní na cudzorodé látky.

 

img

 

Je potrebné ešte dokončiť rokovania v tomto smere a tiež pripraviť vzor nového aktuálneho veterinárneho certifikátu.

 

"V ďalšom kroku bude prebiehať individuálne schvaľovanie našich prevádzkarní, ktoré prejavili záujem o export," uviedla ŠVPS.

 

Istota pe export 
Tiež je podľa ŠVPS potrebné, aby prevádzkarne vypracovali program overovania exportu (export verification program), z dôvodu zabezpečenia istoty, že výrobky pre export boli vyšetrené a sú v súlade s normami platnými v Južnej Kórei.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona