Umelecko-dekoračné dielne SND čaká po 65 rokoch komplexná rekonštrukcia

NETKY.SK • 17 Apríl 2024, 13:00 • 2 min
Umelecko-dekoračné dielne SND čaká po 65 rokoch komplexná rekonštrukcia

Vedenie SND na čele s Matejom Drličkom je prvé vedenie Slovenského národného divadla, ktoré po 65 rokoch spúšťa komplexnú rekonštrukciu budovy Umelecko-dekoračných dielní na Mliekarenskej ulici, ktorej hlavným cieľom sú energetické úspory. SND sa podarilo na tieto účely získať finančné prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti. Projekt bude ukončený v decembri 2025.

slovakia

left justify in out

Umelecko-dekoračné dielne SND, ktoré vyrábajú kompletné výpravy pre všetky inscenácie, boli slávnostne otvorené v roku 1959 vďaka významnej osobnosti slovenského divadla, scénografovi, výtvarníkovi a architektovi Ladislavovi Vychodilovi. Združujú všetky druhy umeleckých remesiel od stolárov, zámočníkov či konštruktérov, cez maliarov, kašírnikov, krajčírov a obuvníkov až po vlásenkárov, modistov či patinérov a ďalších. Mnohé z týchto profesií sú veľmi vzácne, pretože na Slovensku v súčasnosti už nie je možné sa vyučiť v ich odboroch.

Budova divadelných dielní od svojho otvorenia neprešla okrem výmeny okien žiadnou významnou rekonštrukciou. Vedenie SND na čele s Matejom Drličkom si hneď po svojom nástupe v roku 2021 určilo rekonštrukciu dielní ako jednu z priorít. Dalo si vypracovať energetický audit budovy, pripravilo pasportizáciu existujúceho stavu a tiež štúdiu uskutočniteľnosti možnej rekonštrukcie.

V lete 2022 SND podalo žiadosť o získanie finančných prostriedkov vo výzve Ministerstva dopravy SR na obnovu budov v rámci európskeho Plánu obnovy a odolnosti. V tejto výzve bolo SND na jeseň 2023 úspešné. V januári tohto roka v zmysle podmienok výzvy ukončilo aj výberové konanie na zhotoviteľa realizačnej dokumentácie a zhotoviteľa stavby a v marci 2024 podpísalo s Ministerstvom dopravy SR zmluvu o poskytnutí príspevkov mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Zákazka má hodnotu presahujúcu 7 miliónov eur.

„Vzhľadom na to, že na rekonštrukciu čerpáme európske verejné zdroje, ide o komplexný a administratívne mimoriadne náročný proces, ktorý podlieha prísnej kontrole. Tento proces nás, samozrejme, veľmi zamestnáva, ale má absolútnu prioritu, pretože Umelecko-dekoračné dielne SND sú dôležitou súčasťou divadla a ich budova už bola v žalostnom stave. Súčasťou podmienok získania prostriedkov je, že rekonštrukcia musí byť hotová a stavba skolaudovaná do konca roka 2025,“ hovorí ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák.

Počas letných prázdnin sa Umelecko-dekoračné dielne presťahujú do náhradných priestorov, v ktorých bude prebiehať výroba najbližšie mesiace. Výsledkom rekonštrukcie bude významná energetická úspora, ale aj moderné a komfortné priestory a dôstojné podmienky pre viac ako stovku remeselníkov pracujúcich v Umelecko-dekoračných dielňach SND.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Slovenské národné divadlo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies