Pokračuje proces s exšéfom TV Markíza Pavlom R. v kauze Maják nádeje

NETKY.SK • 26 Apríl 2023, 09:55 • 2 min
Pokračuje proces s exšéfom TV Markíza Pavlom R. v kauze Maják nádeje

BRATISLAVA - Proces s exšéfom TV Markíza Pavlom R. v kauze Maják nádeje pokračuje v stredu na Okresnom súde (OS) Bratislava I výsluchom troch svedkov. Obžalovaný Pavol R. čelí podozreniam zo spáchania pokračovacieho zločinu subvenčného podvodu. Vinu odmieta.

slovakia

left justify in out

Ako niekdajší riaditeľ neziskovej organizácie Maják nádeje mal Pavol R. podľa obžaloby v roku 2015 použiť účelovo viazané finančné prostriedky na sociálnu pomoc vo výške 101.000 eur na financovanie muzikálu Rómeo a Júlia. Považuje to za lož.

 

Svedok Jaroslav Pilát hovoril o existencii kópií dokumentov, z ktorých vyplýva, že z účtu Majáka nádeje mali byť uskutočnené viaceré transakcie na účet spoločnosti, ktorá organizovala muzikál. "Boli sme požiadaní, aby sme sa na vec pozreli a podali trestné oznámenie," podotkol svedok. Obžalovaný potvrdil, že transakcie boli uskutočnené, odmieta, že by peniaze pochádzali z účelovo viazaných prostriedkov na sociálnu pomoc.

 

Výsluch absolvoval aj Martin Mitošinka, ktorý od januára do marca 2015 pôsobil v Majáku nádeje ako štatutár. K stíhanému skutku sa nevedel vyjadriť. "Nemal som informácie o finančnej situácii Majáka nádeje," povedal. Nevylúčil, že organizácia mohla mať okrem účelovo viazaných aj vlastné finančné prostriedky.

 

Na stredajšom hlavnom pojednávaní vypovedala aj bývalá účtovníčka organizácie. Po výsluchu troch svedkov bolo hlavné pojednávanie prerušené. Pokračovať bude vo štvrtok 27. apríla. Predvolaná by mala byť znalkyňa. Čítať sa majú aj listinné dôkazy.

 

Nezisková organizácia Maják nádeje vznikla v roku 2002 ako spoločný projekt bratislavského Starého Mesta a Nadácie Markíza. Azylové centrum sídlilo v budove na Karpatskej ulici v Bratislave. V polovici roka 2015 prevzal jej vedenie Pavol R., ktorý bol riaditeľom a štatutárom organizácie. Tá je od leta 2016 zrušená. Exriaditeľ TV Markíza a bývalý minister hospodárstva Pavol R. bol už skôr právoplatne odsúdený v kauze falšovania televíznych zmeniek na 19 rokov väzenia. Čelí aj obžalobe v kauze prípravy vraždy bývalej spoločníčky v televízii Sylvie Klaus-Volzovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies