Vyrobte si vlastný adventný veniec! Z týchto 9 prírodných materiálov vydrží krásny a svieži mnoho týždňov

NETKY.SK • 14 November 2023, 11:00 • 2 min
Vyrobte si vlastný adventný veniec! Z týchto 9 prírodných materiálov vydrží krásny a svieži mnoho týždňov

Za adventný veniec nemusíte vydávať množstvo peňazí, ľahko si ho vytvoríte aj sami. Základom je korpus, drôt a zelený prírodný materiál, ktorý vydrží krásny aj v teple domova.

slovakia

left justify in out

Advent sa blíži, a tak je najvyšší čas uvažovať nad adventným vencom . Máte radi živé prírodné dekorácie? Potom si ich môžete ľahko vytvoriť aj sami – stačí použiť materiál, s ktorým sa ľahko pracuje, neopadáva a vydrží krásny niekoľko týždňov . Okrem tohto zeleného materiálu budete potrebovať už len slamený korpus (ktorý na rozdiel od tých polystyrénových nekĺže) a zelený aranžérsky drôt. A keď vyrobíte zelený základ, môžete veniec vyzdobiť podľa vlastnej fantázie. Aké prírodné materiály sa hodia?

1. Jedľa

Vďaka jedľovým vetvičkám vytvoríte klasický ihličnatý korpus, ktorý patrí medzi vianočné stálice. Podľa dĺžky vetvičiek bude veniec buď kompaktnejší, alebo viac „rozstrapatený“.

2. Mach

Machové vence majú tajomný rozprávkový nádych, a keďže mach vydrží veľmi dlho zelený, môžete s jeho zberom pokojne začať už koncom leta. Snažte sa zbierať čo najväčšie kusy a skladujte ho v priedušnom obale, napríklad v papierovej taške alebo prepravke.

3. Tis

Tis síce nevytvorí príliš plastický veniec, zato môžete striedaním jeho rubovej a lícovej strany docieliť krásny dvojfarebný efekt.

 

4. Tuje

S tujou sa pracuje veľmi dobre a rovnako ako tis je vhodná aj pre deti a začiatočníkov. Vzhľadom na jej ploché vetvičky je potrebné dávať pozor, aby korpus nikde nepresvital.

5. Buxus

Toto je klasika medzi vencovými základmi. Hoci sa u nás buxus používa skôr na jar a na Dušičky , aj na Vianoce jeho tmavo zelené lesklé lístočky ľahko vykúzlia sviatočnú atmosféru.

6. Eukalyptus

Páčia sa vám romantické strapaté vence? Skúste veniec z eukalyptu . Môžete ho použiť buď ako doplnok ďalších vetvičiek, alebo aj samostatne.

7. Cezmína

Cezmína na Vianoce patrí. Okrem krásne lesklých listov, ktoré bývajú najčastejšie tmavo zelené (ale môžu byť aj pekne panašované), ozdobia korpus aj červené bobuľky. Veniec potom stačí doplniť napríklad len červenou mašľou a máte hotovo.

8. Vetvičky a prútie

Tenké vetvičky a prútie zo stromov a kríkov vytvoria veniec, ktorý vydrží dlhé roky a vy ho môžete každý rok dozdobiť podľa svojho.

9. Brečtan

Vďaka brečtanu ľahko zvládnete rýchly veniec na poslednú chvíľu , a to aj bez použitia korpusu. Stačí si nastrihať zhruba metrové vetvy, z prvej umotať kruh požadovanej veľkosti, zaistiť drôtikom a ďalej len omotávať ďalšími vetvičkami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies