Môže 5G sieť ovplyvniť naše zdravie?

NETKY.SK • 20 November 2019, 18:25 • 2 min
Môže 5G sieť ovplyvniť naše zdravie?

Moderné technológie nám uľahčujú život, avšak niektoré z nich môžu spôsobiť aj nemalé zdravotné problémy. Odborníci poukazujú na negatívny vplyv piatej generácie mobilnej siete na ľudské telo.

slovakia

left justify in out

Nová 5G sieť by mala v priebehu niekoľkých rokov pokrývať územia krajín, ktoré schválili jeho adaptáciu. Mnohí vedci však varujú verejnosť, že za využívanie 5G siete ľudstvo zaplatí veľkú daň. Nie však  finančnú, ale daň vo forme zdravia občanov.

 

Momentálne sú mobilné siete regulované podľa výskumov, ktoré prebehli v 80. rokoch 20 storočia. Na základe týchto výskumov boli stanovené zákony, ktoré určujú expozičné limity pre vysokofrekvenčné žiarenie (RFR).

 

img

 

Avšak od prijatia týchto limitov uverejnili odborníci vyše 500 štúdií, kde popisujú škodlivé efekty vysokofrekvenčného žiarenia na ľudské telo. Viac ako 240 vedcov, ktorí sa podieľali na týchto výskumoch podpísali Medzinárodnú výzvu pre vedeckých pracovníkov EMF, ktorá požaduje prísnejšie expozičné limity.

 

Vplyv 5G siete na zdravie

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) Svetovej zdravotníckej organizácie klasifikovala RFR v roku 2011 ako "potenciálny karcinogén pre ľudí".

 

V roku 2018 prebehla štúdia v hodnote skoro 30 miliónov dolárov, ktorú uskutočnil Národný toxikologický program USA (NTP). Výsledky štúdie boli alarmujúce. U potkanov, ktoré boli vystavené vysokofrekvenčnej expozícií skrz mobilný telefón viac ako 2 roky, sa zvýšil výskyt rakoviny. U myší oboch pohlaví došlo aj k poškodeniu DNA. Odborníci z oblasti telekomunikačného priemyslu napriek týmto zisteniam obvinili vedcov, že fakty sú nepodložené a zbytočne vyvolávajú paniku.

 

img

 

Najnovšia technológia 5G bude prvýkrát využívať milimetrové vlny okrem mikrovĺn, ktoré sa používajú pri starších technológiách 2G až 4G. Vzhľadom na ich obmedzený dosah bude pri adaptácii 5G siete potrebné postaviť antény každých 100 až 200 metrov, čo vystaví veľký počet ľudí žiareniu. Zatiaľ nevedno, aký vplyv bude mať 5G sieť na ľudí, avšak prognózy nie sú ani zďaleka pozitívne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona