Poradíme ako pripraviť domáci zázvorový likér

NETKY.SK • 16 November 2023, 14:30 • 2 min
Poradíme ako pripraviť domáci zázvorový likér

Ideálny jedlý darček aj rýchla prvá pomoc pri prechladnutí

slovakia

left justify in out

Zázvor je obľúbený pre svoju skvelú chuť aj priaznivé účinky na zdravie. Skúste ho preto využiť ešte inak ako len v aromatickom čaji či tekvicovej polievke. Urobte si zázvorový likér. Chutí skvele, jeho príprava je jednoduchá a v peknej fľaštičke môže poslúžiť aj ako milá pozornosť pre blízkych. Zázvorový likér má za sebou bohatú históriu v tradičnej medicíne, ktorá siaha až do starovekej Číny a Indie, kde bol zázvor považovaný za mocný bylinný liek . Využíval sa (a využíva dodnes) pre svoje protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti. Alkohol má zvyšovať účinky zázvoru a  med neslúži iba ako sladidlo, ale prináša prírodné cukry a antioxidanty a má protizápalové schopnosti.

Recept na zázvorový likér
500 g zázvoru
1 kg cukru alebo 600 g medu
1 l vody
1 bio citrón
750 ml kvalitné vodky alebo slivovice

Postup
1. Zázvor olúpte ( najlepšie sa lúpe lyžičkou ) a potom nakrájajte na tenké plátky alebo malé kocky. Citrón pokrájajte na kolieska. Vodu nalejte do hrnca, vložte do nej zázvor aj citrón a zamiešajte. Priveďte do varu a varte asi 15–20 minút, kým tekutina nezíska výraznú zázvorovú chuť.

2. Potom nechajte tekutinu mierne vychladnúť, preceďte cez sitko do čistého hrnca, pridajte cukor alebo med a opäť priveďte do varu. Varte tak dlho, kým nevznikne sirup. Ten nechajte úplne vychladnúť.

3. Na záver zázvorový sirup zmiešajte s alkoholom a dochuťte podľa vlastných preferencií šťavou z citróna a medom. Likér prelejte do čistých fliaš a nechajte odležať aspoň 24 hodín. Výsledný nápoj skladujte na chladnom a temnom mieste.

Tip: Chcete zázvorovému likéru dodať ďalšiu chuť a vôňu? Pridajte do neho škoricu, mätu alebo citrónovú trávu.

Ako zázvorový likér užívať? Vzhľadom na to, že sa jedná o alkoholický nápoj, nie je likér určený pre osoby mladšie ako 18 rokov ani pre tých, ktorí sa vyhýbajú alkoholu. Ľudia trpiaci na problémy s pečeňou , diabetes, alergie či citlivosť na niektoré zložky by sa mali pred konzumáciou likéru poradiť s lekárom. A problém nie je len v alkohole a mede, ale ani zázvor nie je vhodný pre každého! A ako ho majú užívať ostatní? Stopku likéru konzumujte podľa osobnej preferencie, nie je treba piť ho každý deň. Alkohol by mal byť konzumovaný vždy s mierou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
www.prozeny.cz
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies