Tisíce školákov na britských ostrovoch protestovalo za ochranu klímy

NETKY.SK • 15 Február 2019, 20:28 • 2 min
Tisíce školákov na britských ostrovoch protestovalo za ochranu klímy

LONDÝN - Tisíce britských detí v piatok namiesto vyučovania vyšli v mnohých mestách do ulíc protestovať za prijatie ráznejších opatrení na ochranu klímy. Niekoľko stoviek sa ich zhromaždilo na námestí Parliament Square v Londýne a skandovali heslá ako "zachráňte našu planétu", informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Demonštranti niesli provizórne transparenty s nápismi ako "Make Earth Cool Again" (Urobme Zem znova chladnou), "Don't Mess With My Mother" (Nezahrávajte sa s mojou matkou), "We Stand For What We Stand On" (Stojíme za tým, na čom stojíme), či "I'm Getting Detention For This" (Za toto budem po škole).

 

 

 

Predstavitelia iniciatívy Youth Strike 4 Climate, ktorá podujatie zorganizovala a je súčasťou väčšieho celosvetového hnutia, známeho ako Schools 4 Climate Action, podľa BBC uviedli, že protesty sa konali vo vyše 60 britských mestách a obciach. Okrem Londýna sa tiež konali napríklad v Brightone, Leedsi, Manchestri či Oxforde.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

💚🌎💙🙏🏽 #Repost @humiformofficial with @get_repost ・・・ Truth. 👏🏽

Príspevok, ktorý zdieľa YouthStrike4Climate UK (@youthstrike4climate),

 

Hnutie inšpirovala teraz už 16-ročná švédska aktivistka Greta Thunbergová, ktorá v septembri každý deň protestovala pred švédskym parlamentom a žiadala, aby politici spravili viac v boji proti klimatickým zmenám, pričom Švédsko obviňovala z nedodržiavania parížskej klimatickej dohody. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

School strike week 26. 26 weeks is half a year! #climatestrike #fridaysforfuture #schoolstrike4climate

Príspevok, ktorý zdieľa Greta Thunberg (@gretathunberg),

 

https://www.netky.sk/clanok/video-za-boj-proti-klimatickym-zmenam-demonstruju-uz-aj-britski-studenti-vlade-sa-to-nepaci

 

Odlišný názor má Claire Perryová, námestníčka britského ministra obchodu a energetiky Grega Clarka. Uviedla, že je "neuveriteľne hrdá" na vášeň a záujem mladých ľudí. "Myslím si, že ak by sa toto dialo pred 40 rokmi, aj ja by som bola v uliciach," uviedla.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies