Prečo odborníci odrádzajú od obľúbenej keto diéty?

NETKY.SK • 9 Január 2020, 07:52 • 2 min
Prečo odborníci odrádzajú od obľúbenej keto diéty?

Keto diéty zažívajú celosvetovo svoj boom. Mnohí ľudia a firmy ich odporúčajú ako efektívny spôsob chudnutia. Odborníci na výživu ale s ich tvrdením príliš nesúhlasia.

slovakia

left justify in out

Aj keď ľudia vsadia na kvalitné suroviny a vyhnú sa najrôznejším pokrmom v prášku, so zdravým jedálničkom to podľa nich nemá veľa spoločného.

 

Ako funguje?

Keto je skratka pre ketózu, metabolický stav, v ktorom pečeň začne používať uložený tuk k produkcii ketónov, ktoré telu dodávajú energiu.

 

Pečeň je pritom naprogramovaná tak, že k tomuto spôsobu získavania energie pristupujú v okamihu, keď jedinec prestane konzumovať sacharidy (organické zlúčeniny obsahujúce jednoduché cukry, škroby a tiež vlákninu), ktoré ako palivo pečeň preferuje.

 

Akonáhle strava neobsahuje dostatok sacharidov, pečeň si myslí, že jedinec hladuje, preto volí na získanie energie alternatívu v podobe ketózy.

 

Lenže ako to už býva, nič nebýva také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá, čo platí aj u ketózy.

 

Ako vysvetľuje zakladateľ Výskumného centra Univerzity v americkom Yale David Katz, pečeň je nútená produkovať ketóny v okamihu drastického obmedzenia sacharidov, preto väčšina týchto diét obmedzuje denný príjem sacharidov na 20-50 g, pre predstavu len jedno jablko či stredný banán obsahuje okolo 27 g sacharidov. 

 

img

 

Keto chrípka

Ku ketóze navyše nedochádza okamžite, môže trvať niekoľko dní až týždňov, než telo úplne začne spaľovať tuk. Do tej doby bude vyložene kričať po sacharidoch a jedinca potrestá tak, že doslova vysaje energiu určenú pre mozog.

 

Dotyčný sa tak bude cítiť unavený a malátny, pričom nepôjde o žiadnu banalitu, nie náhodou mnohí dietári tento čas nazvali "keto chrípkou".

 

Zároveň dietári pocítia aj tzv. "Keto dych" - z ich úst vanie kovový zápach pripomínajúci odlakovač laku na nechty. Okrem močenia je to totiž jediný spôsob, ako môžu ketóny uniknúť z tela.

 

Mnohých jedincov navyše začne trápiť zápcha a ďalšie žalúdočné ťažkosti kvôli nedostatku vlákniny z ovocia a škrobovej zeleniny.

 

Až pokiaľ toto obdobie dietári zvládnu, nastane chvíľa, kedy budú pociťovať viac energie, začnú sa lepšie sústrediť a pociťovať aj menší hlad ako kedysi.

 

Všetko z toho potrvá ale len tak dlho, kým budú v ketóze. Akonáhle ju porušia, opäť sa vrátia všetky neduhy. Telo sa proste bude chcieť vrátiť späť k tomu, čo príroda pôvodne zamýšľala.

 

Príliš veľa tukov, ketóza pri vyššom množstve bielkovín nefunguje
Diéty s nízkym obsahom sacharidov sa silno spoliehajú na tuky, aby telo dostatočne naplnili. Najmenej 70% keto stravy tak býva pokryté tukom.

 

Samozrejme môžete všetok tuk získať zo zdravých nenasýtených tukov, ktoré obsahujú napríklad avokádo, tofu, mandle, vlašské orechy, semienka či olivový olej.

 

Mali by ste sa ale vyhýbať tým nezdravým obsiahnutým v masti, masle, palmovom a kokosovom oleji, v plnotučných mliečnych výrobkoch a pod.

 

Akonáhle budú jedálniček z viac ako 20% kalórií tvoriť bielkoviny, telo ich použije ako pohonnú hmotu namiesto tuku z tukových zásob.

 

Podľa odborníkov totiž nemôžete príliš spoliehať na to, že dosiahnete ketózy pomocou chudého mäsa a ďalších proteínov.

 

"Preto by ľudia pri keto diétach mali jesť skôr tučnejšie mäso, či už kuracie stehná s kožou, rib eye steak, mleté ​​mäso, bravčové pliecko, tučné ryby, ako je losos a pod.," upozorňujú odborníci pre US News.

 

A to je ďalšia vec, prečo odborníci toľko broja proti keto diéte. Dodržiavať diétu v miere, aby telo bolo skutočne v ketóze a pritom konzumovať len zdravé potraviny nie je vôbec jednoduché a rozhodne to nezvládne každý.

 

Ľudia síce majú na výber aj z najrôznejších keto diétnych plánov skladajúcich sa z najrôznejších práškových jedál a koktailov, ktoré majú ketózu nastoliť, ale stále sa jedná o priemyselne spracované potraviny, plné najrôznejších prísad, ktoré so zdravým stravovaním nemajú veľa spoločného.

 

img

 

Ďalšie zdravotné riziká
Národná lipidová asociácia pre výživu a životný štýl v Spojených štátoch v roku 2019 preskúmala všetky dostupné informácie a vedecké zistenia k nízkosacharidovej strave a zistila, že nefunguje lepšie ako iné diétne spôsoby chudnutia, v niektorých prípadoch dokonca viedla k zvýšenej hladine cholesterolu.

 

Iné štúdie dokonca preukázali súvislosť medzi nízkosacharidovú diétou a nižším vekom dožitia. Keto diéty teda môžu fungovať ako spôsob rýchleho schudnutia, ale nie k dlhodobejšiemu efektu.

 

"Ak chcete zdravo schudnúť a váhu si aj následne udržať, potom vám k tomu väčšina diét nepomôže. Oveľa efektívnejšie sú v tomto smere zmeny stravovacích návykov, ktoré môžu byť dodržiavané po celý život," dodáva pre CNN vedkyňa Alice Lichtensteinová z Kardiovaskulárno-výživového laboratória Tuftovej univerzity.

 

Nízkosacharidové diéty telo vystavujú vysokému stresu, ich prínos pre zdravie navyše nie je optimálny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies