VIDEO: Toto je najstaršia krčma na svete

NETKY.SK • 16 September 2019, 18:40 • 2 min
VIDEO: Toto je najstaršia krčma na svete

ATHLONE - Neveľké írske mesto Athlone navštevujú turisti z celého sveta. Láka ich jedna nevšedná atrakcia, totiž krčmička, ktorá je vôbec najstarším stále fungujúcim podnikom v krajine, a podľa Guinnessovej knihy rekordov aj v Európe.

slovakia

left justify in out

Sean's Bar, podľa všetkého, drží prvenstvo aj v celosvetovom meradle, pretože žiadna hospoda, ktorá by fungovala dlhšie, zatiaľ nebola objavená, uvádza agentúra AP.

 

Írske puby majú jedinečné čaro. Tmavý interiér, často obložený drevom a uvoľnenú atmosféru. Sean's Bar má však pridanú hodnotu v tom, že nepretržite funguje už od roku 900, vďaka čomu priťahuje návštevníkov z celého sveta.

 

"Akoby ste vstúpili do magického sveta, kde môžete voľne konverzovať, s kým sa vám len zapáči," tvrdí autor knihy o histórii írskych pubov Kevin Martin.

 

"Niečo také sa vám podľa mňa nenaskytne v každej krčme či kaviarni, je to takmer unikátne pre írske puby," dodáva.

 

Strategické miesto

 

Krčmička vyrástla pri rieke Shannon. Stala sa pre pútnikov akýmsi záchytným bodom. Neskôr v jej blízkosti vyrástol most a v 12. storočí aj hrad v normanskom slohu.

 

"Ľudia museli bežne obchádzať celé jazero (Lough Ree), ale stavitelia umiestnili pub na strategické miesto a naviedli návštevníkov cez brod," tvrdí miestny historik Timmy Donovan.

 

 

Počas renovácie v roku 1970 boli odkryté pôvodné múry z prútia, ktoré dohromady držal íl s konskými vlasmi. Medzi 9. a 12. storočím v Írsku išlo o bežne používanú konštrukčnú metódu. Kúsok pôvodnej steny môžu návštevníci obdivovať vo vitríne, spoločne s niekoľkými mincami, ktoré boli počas rekonštrukcie objavené. Vystavený je aj certifikát od Guinnessovej knihy rekordov, ktorý uvádza, že je Sean's Bar najstarším pubom v Írsku.

 

Írske národné múzeum dostalo na preskúmanie tiež dôkazy, ktoré by mali potvrdiť, že je krčmička zároveň tou najstaršou na svete - celý proces by mal zabrať štyri roky. Z doterajších prieskumov ale vyplýva, že na planéte neexistuje žiadny iný podnik, ktorý by nepretržite fungoval tak dlho. Všetky tituly robia z baru turistickú atrakciu, ale podľa Martina ide aj o skvelú krčmu.

 

Sean's Bar okrem obyčajných turistov priťahuje tiež celebrity. A sedemkrát do týždňa sa v pube konajú hudobné vystúpenia.

 

 

"Máme nejaké staré bary v Novom Anglicku, Bostone, Providence, na Rhode Islande... Ale nič takého, je to tu nádherné," zveril sa americký turista Robert Billington.

 

"Hudba bola skvelá, obsluha profesionálna a priateľská, a pivo je samozrejme najlepšie," dodala jeho žena Debbie.

 

Nedávno zverejnená štatistika spoločnosti Drinks Industry Group of Ireland však ukázala, že puby v Írsku pomaly miznú.

 

Priemerne dve krčmy za týždeň zatvoria, najmä z dôvodu zvyšujúcej sa dane za alkohol a tiež kvôli sprísňovaniu zákonov ohľadom pitia za volantom. Sean's Bar sa ale vďaka svojmu statusu nezáujmu návštevníkov obávať nemusí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona