USA už nebudú ďalej prispievať do WHO

NETKY.SK • 15 Apríl 2020, 07:02 • 2 min
USA už nebudú ďalej prispievať do WHO

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump oznámil, že nariadil zadržanie platieb pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) pre jej nezvládnutie situácie okolo epidémie nového koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obvinenie WHO

Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome uviedol, že WHO "neplnila svoje základné povinnosti a musí byť braná na zodpovednosť". Uviedol, že orgnizácia propagovala "dezinformácie" Číny o víruse, čo pravdepodobne viedlo k ďalšiemu šíreniu nákazy, ktorému sa dalo predísť.

 

img

 

Presné informácie

Šéf Bieleho domu sa vyjadril, že svet závisí od spolupráce WHO s krajinami, kde má zabezpečiť včasné zdieľanie presných informácií o zdravotných hrozbách. Trump už minulý týždeň vo Washingtone avizoval, že zadrží platby do fondu WHO, orgánu OSN, ktorého sú USA najväčším prispievateľom. Americký prezident vtedy obvinil WHO, že je "veľmi naklonená Číne".

 

Kritika Číny aj USA

Čína čelí kritike za spôsob, akým riešila prvý výskyt nákazy, a Trump aj ďalší lídri vyjadrili pochybnosti nad presnosťou čínskych údajov o prípadoch infekcie a úmrtiach. Samotného Trumpa však tiež kritizovali za počiatočné podcenenie situácie okolo šírenia koronavírusu, ktorý prirovnal k obyčajnej chrípke - až neskôr pripustil, že ide o celoštátny núdzový stav.

 

img

 

V USA zaznamenali dosiaľ vyše 600 000 prípadov nákazy a viac ako 25 000 úmrtí, čo je v oboch prípadoch najviac zo všetkých štátov na svete.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies