Ukrajine chceme poskytnúť 70 dodatočných štipendií

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 11:54 • 2 min
Ukrajine chceme poskytnúť 70 dodatočných štipendií

BRATISLAVA - Slovensko plánuje mimoriadne zvýšiť počet štipendií vlády pre študentov z Ukrajiny. Vyplýva to z materiálu, ktorý predložilo ministerstvo školstva do medzirezortného pripomienkového konania. Počet štipendií by mal podľa návrhu vzrásť o 70 miest.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pripravenosť zvýšiť počet štipendií vlády pre Ukrajinu o 70 miest vyjadril počas februárovej návštevy Ukrajiny predseda vlády Robert Fico. V situácii, v akej sa Ukrajina v súčasnosti nachádza, má vzdelávanie podľa ministerstva nesmierny význam tým, že prispieva k zvyšovaniu vedomostného potenciálu obyvateľstva a k schopnosti krajiny čeliť aktuálnym výzvam. Vytvorenie možnosti vzdelávania na Slovensku je tak dôležité nielen pre samotného študenta, ale aj pre formovanie celej ukrajinskej spoločnosti a kľúčových zmien, ktorými na ceste k európskej integrácii krajina prechádza.

 

Poskytnutie dodatočných vládnych štipendií zároveň prispeje k zvýšeniu objemu oficiálnej rozvojovej pomoci a tým aj k plneniu záväzku Slovenska voči EÚ, OECD a medzinárodnému spoločenstvu.
Pre Ukrajinu zatiaľ schválili na akademický rok 2015/2016 tri nové štipendijné miesta. Spolu je tak pre Ukrajinu v súčasnosti na tento rok vyhradených 30 štipendijných miest. Rezort školstva je podľa predkladacej správy administratívne a technicky pripravený prijať 70 dodatočných ukrajinských štipendistov od septembra 2015. Študenti by mali nastúpiť do kurzu jazykovej a odbornej prípravy, ktorý zabezpečuje pracovisko Jazykovej a odbornej prípravy cudzincov a krajanov Centra ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského v Bratislave, a na následné vysokoškolské štúdium na Slovensku.
Ministerstvo poskytuje v akademickom roku 2015/2016 cudzincovi štipendium vlády počas štandardnej dĺžky štúdia, ktoré tvorí 280 eur mesačne pri jazykovej a odbornej príprave a pri prvom a druhom stupni vysokoškolského štúdia. Okrem toho poskytuje rezort 80 eur na mesiac aj verejným vysokým školám za štúdium štipendistu vlády SR. Predkladaný návrh na zvýšenie počtu udelených vládnych štipendií o 70 teda znamená ročný nárast výdavkov o 302 400 eur. V prvom a poslednom roku štúdia je potrebné zohľadniť jednorazové príspevky pri nástupe 2 450 eur a ukončení štúdia 7 000 eur. V tomto roku to bude znamenať nárast o 103 250 eur, keďže nástup štipendistov sa očakáva od 2. septembra 2015.
V roku 2014 dosiahla rozvojová a humanitárna pomoc Slovenskej republiky Ukrajine takmer 900 000 eur a za prvé dva mesiace tohto roku pomoc Ukrajine už prekročila hodnotu 1 400 000 eur. Spolupráca s Ukrajinou má charakter materiálnej aj finančnej humanitárnej pomoci ako aj projektov a aktivít, ktorých cieľom je odovzdať ukrajinskej strane transformačné a integračné skúsenosti Slovenska z reformného a demokratizačného procesu.


Program poskytovania štipendií vlády Slovenskej republiky študentom z rozvojových krajín na štúdium na slovenských verejných vysokých školách je tradičnou a dlhodobou súčasťou oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenska. Plánovaný je na základe určených teritoriálnych a sektorových priorít pre vybrané cieľové krajiny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies