Najhorúcejší deň a mestá v dyme, situácia v Austrálii je alarmujúca

NETKY.SK • 18 December 2019, 09:59 • 2 min
Najhorúcejší deň a mestá v dyme, situácia v Austrálii je alarmujúca

CANBERRA - Austrália zaznamenala v utorok najhorúcejší deň v histórii meraní, pričom priemerná teplota dosiahla 40,9 stupňa Celzia.

slovakia

left justify in out

Prekonanie rekordu z roku 2013

Austrálsky meteorologický úrad uviedol, že horúčavy, ktoré trvali počas včerajšíeho dňa prekonali predchádzajúci rekord 40,3 stupňa Celzia z roku 2013. Meranie priemerných maximálnych teplôt v rámci celej krajiny je podľa spravodajského portálu BBC najpresnejšou metódou zaznamenávania údajov o vlne horúčav.

 

img

 

Kritická predpoveď

Austrália zároveň v týchto dňoch bojuje s vážnym suchom a krízou v dôsledku lesných požiarov. Meteorológovia predpovedali "závažné až extrémne podmienky vyplývajúce z vlny horúčav". Navyše predpoveď počasia uvádza, že v ďalších dňoch by sa malo ešte viac otepliť. 

 

 

Verejnosť je nespokojná s vládou

Austrálsky premiér Scott Morrison a jeho konzervatívna vláda sú terčom kritiky verejnosti za nedostatočné opatrenia v boji proti týmto požiarom ako aj za nedostatok účinných opatrení na boj s klimatickou zmenou.

 

img

 

Lesné požiare ničia krajinu

Pri lesných požiaroch, ktoré pustošia Austráliu už od septembra, prišlo o život šesť ľudí. Zničených bolo vyše 700 domov a len v samotnom Novom Južnom Walese boli spálené dva milióny a v celej krajine približne tri milióny hektárov pôdy. Rozsah tohoročnej devastácie sa považuje za bezpríkladný.

 

 

Súčasná situácia

Sydney už týždeň zahaľuje dym z okolitých požiarov. Kvalita ovzdušia sa v priebehu týždňa v meste zhoršila natoľko, že v priebehu týždňa stúpol počet hospitalizácií o 25 %, pričom ľudia sa sťažujú na astmu a dýchacie problémy. Úrady vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali zo svojich domovov. 

 

img

 

Na austrálsky kontinent udrela v tomto týždni masa horúceho vzduchu. Začiatkom týždňa mali v meste Perth, metropole štátu Západná Austrália, tri dni za sebou teplotu nad 40 stupňov Celzia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies