Denisa Saková chce zvolať brannobezpečnostný výbor. Dôvodom je Santusovej polygraf

NETKY.SK • 21 Október 2021, 13:40 • 2 min
Denisa Saková chce zvolať brannobezpečnostný výbor. Dôvodom je Santusovej polygraf

BRATISLAVA - Strana Hlas-SD požaduje, aby sa Diana Santusová vrátila do čela špecializovaného vyšetrovacieho tímu.

slovakia

left justify in out

Mimoparlamentná strana Hlas-SD chce, aby sa v súvislosti s vyšetrovateľkou Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Dianou Santusovou zvolalo mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Poslankyňa Denisa Saková (nezaradená) žiada, aby na výbor prišiel minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). 

 

Saková má pochybnosti

Pýtať sa chce na vyšetrenie Santusovej na polygrafe. Šéf výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) potvrdil, že po doručení návrhu zvolá výbor do siedmich dníInformácie rezortu vnútra a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) o vyšetrení na polygrafe podľa Sakovej nekorešpondujú.

 

img

 

Ministerstvo vnútra (MV) SR uviedlo, že Santusová si dvakrát sama vybrala vyšetrenie cez polygraf. Najprv u certifikovaného polygrafológa a následne v NBÚ, čo je podľa rezortu neštandardné a vyvoláva otázniky. Mikulec poukázal na nariadenie ministra vnútra, ktoré hovorí, že príslušníci polície majú vyšetrenie absolvovať v Kriminalistickom a expertíznom ústave (KEÚ) Policajného zboru.

 

Súvisiaci článok: Podľa Petrova chcelo hnutie Sme rodina kvôli Santusovej povaliť vládu!

 

Rozporuplné informácie

NBÚ reagoval, že Santusová absolvovala vyšetrenie na polygrafe aj za prítomnosti príslušníkov KEÚ. Tvrdí, že o vyšetrenie požiadal Úrad inšpekčnej služby. Požiadavke úrad vyhovel vzhľadom na dohodu podpísanú s MV. 

 

"Žiadame preto ministra vnútra aj povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby, aby nám tieto rozporuplné informácie prišli vysvetliť na mimoriadne zvolávaný brannobezpečnostný výbor," povedala Saková na tlačovej konferencii v parlamente.

 

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini hovorí, že Santusová by sa mala vrátiť do funkcie, keďže polygraf ukázal, že si robila svoju robotu "presne, ako mala".

 

img

 

"Mala by byť okamžite vrátená naspäť do funkcie. Nie je dokonca ani z ničoho obvinená," skonštatoval. Santusová je bývalou vedúcou špecializovaného vyšetrovacieho tímu zriadeného v pôsobnosti Úradu inšpekčnej služby. V júli jej pozastavili činnosť. Zdôvodnili to pochybnosťami o jej objektivite a nestrannosti.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Peter Kovařík: Santusová svojím prístupom zmarila vyšetrovanie




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies