Šéfovia diplomacií EÚ vrátane Slovenska sa stretnú v Kyjeve

NETKY.SK • 2 Október 2023, 13:00 • 2 min
Šéfovia diplomacií EÚ vrátane Slovenska sa stretnú v Kyjeve

KYJEV - Ministri zahraničných vecí Európskej Únie absolvujú v pondelok v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev stretnutie, aby preukázali Ukrajine podporu. Oznámil to šéf Európskej diplomacie Josep Borrell s tým, že pôjde o prvé stretnutie všetkých ministrov mimo územia EÚ.

slovakia

left justify in out

"Zvolávam na dnes stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ v Kyjeve. Prvýkrát sa všetkých 27 členských krajín stretne mimo EÚ," uviedol Borrell na sociálnej sieti X.


Na neformálnom stretnutí šéfov diplomacií EÚ v Kyjeve bude aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský, oznámila slovenská diplomacia. Dodala, že hlavnou témou rokovaní bude pokračujúca vojenská agresia Ruska proti Ukrajine.

 

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba v pondelok privítal uskutočnenie tohto stretnutia v Kyjeve, informuje agentúra AFP.

"Je to historická udalosť, pretože Rada (EÚ) pre zahraničné veci sa prvýkrát zíde mimo svojich súčasných hraníc, avšak v rámci budúcich hraníc Európskej únie," uviedol Kuleba na spoločnej tlačovej konferencií s Borrellom.

Stretnutie ministrov nebolo podľa agentúry DPA dopredu ohlásené z bezpečnostných dôvodov. Borrell pricestoval na Ukrajinu v sobotu a v nedeľu sa stretol s prezidentom Volodymyrom Zelenským i ministrom obrany Rustemom Umerovom.

DPA si všíma, že väčšina krajín EÚ vyslala na stretnutie v Kyjeve ministrov zahraničných vecí, no Poľsko reprezentuje námestník ministra. Vzťahy Varšavy a Kyjeva boli doteraz veľmi blízke, no v súčasnosti sú napäté po poľskom zákaze dovozu ukrajinského obilia. Maďarsko zase vyslalo len jedného vysokopostaveného diplomata.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / DPA Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies