Ukrajina znížila vek pre odvod do armády. Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon

NETKY.SK • 3 Apríl 2024, 08:18 • 2 min
Ukrajina znížila vek pre odvod do armády. Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (2. 4.) podpísal zákon, na základe ktorého sa znižuje vek pre odvod do armády z 27 na 25 rokov. Príslušné znenie zákona v utorok zverejnil na svojej webstránke ukrajinský parlament, informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Najvyššia rada túto legislatívu schválila už koncom vlaňajšieho mája podľa návrhov ministerstva obrany. K jej podpisu ukrajinským prezidentom dochádza v situácii, keď Ukrajina čelí nedostatku vojakov na bojisku vo vojne s Ruskom.

Podľa médií Zelenskyj dlho váhal s podpísaním predmetného zákona, pretože tvrdil, že najskôr potrebuje vidieť podrobný plán armády o tom, ako budú nasadení noví odvedenci. Tí by mali nahradiť vojakov, ktorí boli na bojisku od februára 2022, keď ruské sily spustili inváziu.

Ukrajinský rezort obrany už vlani argumentoval, že odvodový vek, stanovený na 27 rokov, nie je potrebný za vojnového stavu. Takýto systém podľa neho vytvára zbytočné výdavky a znemožňuje mobilizáciu ľudí vo veku 25 – 27 rokov.

Zelenskyj v decembri minulého roka tiež tvrdil, že ukrajinské ozbrojené sily chcú zmobilizovať ďalšieho pol milióna brancov. Mnohí Ukrajinci podľa AFP považujú systém odvodov do armády za nespravodlivý, neefektívny a často skorumpovaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR / AFP, Foto: SITA / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies