Vedkyňa, ktorá vyvinula vakcínu proti covidu, varuje pred ešte horšou pandémiou

NETKY.SK • 6 December 2021, 13:52 • 2 min
Vedkyňa, ktorá vyvinula vakcínu proti covidu, varuje pred ešte horšou pandémiou

Britská vedkyňa Sarah Gilbertová, ktorá sa významne pričinila o zrod vakcíny proti koronavírusu, varuje, že budúca pandémia by mohla byť ešte horšia a mať ešte viac obetí než tá súčasná. Gilbertová bola začiatkom tohto roka za svoje služby pre vedu a verejné zdravie povýšená kráľovnou Alžbetou II. do šľachtického stavu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Gilbertovej a jej tímu sa vďaka vakcíne Vaxzevria pripisuje záchrana miliónov životov. Gilbertová zdôraznila, že svet musí stavať na kľúčových ponaučeniach z choroby COVID-19 a na prípadnú novú pandémiu sa lepšie pripraviť aj investíciami do výskumu.

 

 

"Nemôžeme si dovoliť prísť do situácie, keď sme prešli všetkým, čím sme si prešli, že zistíme.... že stále nie sú žiadne financie na pripravenosť na pandémiu," dodala. Pokroky, ktoré sme dosiahli, a poznatky, ktoré sme získali, sa podľa Gilbertovej nesmú stratiť.

 

Informoval o tom portál BBC. Gilbertová upozorňuje, že "to nie je poslednýkrát, čo vírus ohrozuje naše životy a naše živobytie. Pravdou je, že ďalší (vírus) by mohol byť horší. Môže byť nákazlivejší, smrtnejší, alebo oboje".

 

 

Gilbertovej prednáška, ktorú odvysiela BBC, je súčasťou prednáškového cyklu Richard Dimbleby Lecture uvádzaného takmer každý rok od roku 1972. S prednáškou vystupuje vplyvná osobnosť z oblasti podnikania, vedy alebo politiky. Prednášku uvádzajú striedavo Dimblebyho synovia David a Jonathan.

 

Gilbertová sa bude venovať aj novému variantu omikron, ktorý viedol Britániu k zintenzívneniu kampane na podporu vakcín a znovuzavedeniu povinného nosenia rúšok v doprave a obchodoch.

Gilbertová tiež vysvetlí, že variant omikron "obsahuje mutácie, o ktorých je už známe, že zvyšujú prenosnosť vírusu" a že "protilátky vyvolané vakcínami alebo kontamináciou inými variantmi môžu byť pri prevencii infekcie omikronom menej účinné".

 

Upriami pozornosť na skúsenosti z nedávnej minulosti, keď "sme už videli, že znížená ochrana pred infekciou a miernym ochorením nemusí nutne znamenať zníženú ochranu pred ťažkým ochorením a smrťou."

 

"Kým nebudeme vedieť viac, musíme byť opatrní a prijať opatrenia na spomalenie šírenia tohto nového variantu," dodala.

 

S cieľom obmedziť šírenie variantu omikron vláda Spojeného kráľovstva minulý víkend oznámila, že cestujúci do Británie sa ešte pred odchodom budú musieť podrobiť testu a predložiť jeho negatívny výsledok. Najneskôr do dvoch dní po príchode do Británie by si potom mali dať urobiť PCR test a izolovať sa, kým nedostanú jeho výsledok.

 

img

 

Gilbertová sa venuje vývoju a testovaniu vakcín už viac ako desať rokov. Pred koronavírusmi pracovala na vývoji vakcíny proti chrípke, ktorá by bola účinná proti všetkým jej kmeňom, či proti ebole. Projekt vývoja vakcíny proti chorobe COVID-19 iniciovala Gilbertová začiatkom roku 2020 po tom, ako bol koronavírus SARS-CoV-2 prvýkrát detegovaný v Číne. 

 

Odborníčku si chcel dokonca uctiť výrobca ikonickej  Barbie a vyrobil na jej počesť bábiku s jej podobou. "Prajem si, aby moja bábika ukázala deťom kariéru, o ktorej možno nevedia. Možno budeme mať vďaka tomu viac vakcinológov,“
 povedala pre BBC. 

 

"Barbie si uvedomuje, že všetci pracovníci v prvej línii čelili obrovským výzvam. Zdieľame ich príbehy, aby sme inšpirovali budúcu generáciu, ktorá sa môže vydať rovnako odvážnou cestou,“ povedala viceprezidentka spoločnosti Barbie Lisa McKnight. 

 

 

Možno vás zaujme: Nezabudnite, že medzi Covid passom a Digitálnym Covid preukazom EÚ je rozdiel

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies