Ukrajina je pripravená aj na súd s Ruskom o reštrukturalizácii dlhu

NETKY.SK • 15 Október 2015, 13:41 • 2 min
Ukrajina je pripravená aj na súd s Ruskom o reštrukturalizácii dlhu

KYJEV - Ukrajina je pripravená na súdny spor s Ruskom po tom, ako sa Moskva odmietla pripojiť k dohode o reštrukturalizácii ukrajinského dlhu, ktorú akceptovala väčšina ostatných veľkých veriteľov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vláda v Kyjeve uzavrela koncom augusta so skupinou najväčších veriteľov obojstranne výhodnú dohodu o reštrukturalizácii dlhu vo výške 18 miliárd USD (15,77 miliardy eur). Podľa ministerky financií Natalie Jareskovej dohoda spĺňa fiškálne ciele, ktoré sú podmienkou záchranného programu Medzinárodného menového fondu (MMF).

 

Dohoda o reštrukturalizácii je kľúčovou súčasťou plánov na podporu ukrajinskej ekonomiky. Konflikt so separatistami v priemyselných regiónoch na východe Ukrajiny, a tiež zlá hospodárska politika predchádzajúcich vlád a obrovská korupcia, totiž dohnali susedný štát na pokraj bankrotu.

 

Ukrajina sa dohodla so skupinou najväčších veriteľov na výmene dlhopisov, čo jej umožní zaplátať dieru vo financiách vo výške 15 miliárd USD a získať tak ďalší záchranný úver od MMF v hodnote 40 miliárd USD. Rusko ale na dohodu nepristúpilo.

 

"Viac ako 75 % veriteľov hlasovalo za reštrukturalizáciu," vyhlásil premiér Arsenij Jaceňuk. A dodal, že jedine Rusko sa podľa očakávania na hlasovaní nezúčastnilo.

 

Ukrajinské dlhopisy v hodnote 3 miliárd USD, ktoré vlastní Rusko, sú tiež zahrnuté do programu reštrukturalizácie, ale Kremeľ opakovane vyhlásil, že trvá na splatení dlhu, a to do decembra 2015.

 

Ak si Rusko myslí, že je výnimka, Kyjev je pripravený ísť aj na súd. A ak je "normálne", akceptuje rovnaké podmienky ako ostatní veritelia, povedal Jaceňuk.

(1 EUR = 1,1410 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies