4 dôvody, prečo by ste si mali vyhradiť čas pre seba

NETKY.SK • 16 Január 2024, 19:00 • 2 min
4  dôvody, prečo by ste si mali vyhradiť čas pre seba

Je to paradox dnešného sveta. Na jednej strane v dnešnej modernej spoločnosti vládne sebeckosť, prílišné sústredenie sa na vlastnú pohodlie a naplnenie všetkých svojich potrieb.

slovakia

left justify in out

Na strane druhej, práve na to, aby sme mohli napĺňať skutočný zámer a poslanie, ktoré má pre náš život Boh, mohli prinášať osoh svojmu okoliu, blízkym, svetu, sa musíme naučiť vziať si denne čas iba pre seba, venovať sa svojim myšlienkam, pocitom, regenerácii.

Biblia hovorí, že najväčším prikázaním je milovať Boha celým svojím srdcom a druhým je milovať svojich blížnych ako seba samého. Ako však vyvážiť toto zlaté pravidlo, milovať naplno Boha, seba aj druhých, venovať čas všetkému potrebnému a dôležitému v našom živote?

Najlepším vzorom nám v tejto veľkej životnej výzve môže byť sám Ježiš, ktorý sa vyznačoval bezhraničnou láskou k druhým, aj k tým všetkým na okraji spoločnosti, ktorých sa všetci štítili a nepovažovali ich za milovania hodných.

Napriek tomu, alebo práve preto si Ježiš nekompromisne dokázal vždy, keď to bolo potrebné vyhradiť čas sám pre seba a so sebou. Mnoho pasáží Božieho slova opisujú, ako sa Ježiš stiahol z davu na osamelé miesta. No práve to mu pomáhalo neprestávať milovať druhých.

V tichosti si vždy dokázal upokojiť myseľ a zladiť ju s Bohom tak, aby mohol ísť opäť medzi ľudí, pomáhať, uzdravovať, napĺňať boží zámer. Na to, aby nebol rozptýlení od tohto poslania sa vždy v správnom čase a nekompromisne stiahol od hluku sveta, aj od svojich najbližších a rodiny a uprednostnil čas pre seba.

Každý z nás by mal tento rituál času osamote zaradiť do svojich hektických dní ako železný zvyk, ktorý nám pomôže znovu nájsť sústredenie, stabilitu aj skutočný zámer našich životov. Prečo?

Ticho a pokoj vás najlepšie spájajú s Bohom

Ak sa nevieme zastaviť a nájsť si v každodennom kolotoči nájsť chvíľu, ako sa započúvať do toho tichého hlasu pokoja, ktorý nás vedie správnym smerom, v našom živote sa bude šíriť stále viac chýb, nervozity, prázdnoty, klamov a frustrácie. Byť neustále zaneprázdnený a makať na dvesto percent v skutočnosti neprináša plody do nášho života, naopak, tie sa rodia, paradoxne, v upokojení a tichu.

Znovu a znovu si budete pripomínať váš životný zámer
Niekedy sa naša životná trajektória vďaka chvatu a stresu veľmi vychýli od toho, kadiaľ by sme v skutočnosti mali kráčať, kde nás chce vidieť Boh. Sme tak rozptyľovaní všetkými lákadlami sveta, jeho ruchom, ponukami, množstvami názorov a pascí, že v ňom stratíme naše vlastné hodnoty, túžby, ciele. Každodenná chvíľka ticha a sústredenia nám pomáha znovu a znovu sa naladiť na tú našu cestu a kráčať smerom, ktorý nám vytýčil Boh už pri narodení.

Čas pre seba vám poskytuje istotu a stabilitu

Aj štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí sa nevedia zastaviť, vydýchnuť, upokojiť a tráviť čas sami so sebou, sú viac náchylní trpieť úzkosťami a stresom. Čas zastavenia nám dávam možnosť zodpovedať si otázky a starosti, ktoré nás prenasledujú, odovzdať ich Bohu, pozrieť sa na ne z odstupu. Aj keď sa nám občas zdá, že sa na nás valia problémy zo všetkých strán, krátka a pravidelná chvíľka zastavenia nám dokáže poskytnúť nadhľad, upokojiť naše telo, nervy, dušu aj ducha.

Obnovujete aj ďalšie oblasti vášho života

Niekedy tvrdohlavo narážame do múra znova a znova, chceme okamžitú odpoveď na všetky otázky, panikárime, tlačíme na pílu a všetko sa nám drobí pod rukami. Pritom jediné, čo občas potrebujeme je práve nechať problém nachvíľu tak, odstáť na jednu noc, ponoriť sa do ticha, oddychu, stiahnuť sa od všetkého, čo sme riešili a čakať na jasnú odpoveď, ktorá sa zrodí práve v tichu a pokoji ako na hladine pokojného jazera.

Ak sa budete držať dobrého zvyku každodenne tráviť čas so sebou v pokoji a ústraní, uvidíte, že to ocenia aj vaši najbližší, rodina, šéf či kolegovia, odrazí sa to na vašom zdraví, kreativite, financiách, nápadoch, životnej energii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies