Ugandská NDA našla v mäse lieky proti HIV, ale nevydala varovanie

NETKY.SK • 8 September 2023, 15:15 • 2 min
Ugandská NDA našla v mäse lieky proti HIV, ale nevydala varovanie

Jeden respondent štúdie College of Health Sciences Makerere University uviedol, že ošípané, ktorým boli podávané antiretrovírusové lieky, „rastú rýchlejšie a tučnejšie a rýchlo sa predávajú“.

slovakia

left justify in out

Ugandský národný protidrogový úrad priznal, že vedel, že liek proti HIV sa v roku 2014 používal na vykrmovanie zvierat, ale verejnosť nevaroval.

Až päťdesiat percent bravčového mäsa obsahuje stopy liekov

 

Hlavný drogový inšpektor regulátora Amos Atumanya povedal parlamentu, že sa dozvedel, že ošípaným a kurčatám sa na ich liečbu podávajú antiretrovírusové látky.


Pán Atumanya povedal, že pre ľudí môže byť konzumácia malých množstiev drog v potravinách nebezpečná.


NDA (Dohoda o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií, pozn. red) sa však odvtedy snažila jeho komentáre bagatelizovať.


Hovorca povedal, že ak by existovalo zdravotné riziko, varoval by verejnosť, zatiaľ čo úlohou NDA bolo regulovať drogy, nie potraviny alebo krmivo pre zvieratá.

Nedávna správa prestížnej univerzity Makerere zistila, že viac ako tretina testovaného kuracieho a 50 percent bravčového mäsa obsahuje stopy antiretrovírusových liekov. Mäso pochádzalo z trhov v hlavnom meste Kampala a v severnom meste Lira.



Ošípané  „rastú rýchlejšie a tučnejšie a rýchlo sa predávajú“

 

Pán Atumanya, ktorý vystúpil pred ugandským parlamentným výborom pre HIV/AIDS, uviedol, že Národný protidrogový úrad v roku 2014 vyšetril používanie antiretrovírusových látok (ARV) pri chove zvierat. Kým však bola zverejnená správa, nevydala verejné varovanie zo strachu, že by to poškodilo export potravín z krajiny, „ak to preženeme“.


„Snažili sme sa teda nájsť iné prostriedky, ako by sme túto situáciu mohli zvládnuť,“ povedal.


Jeden respondent štúdie College of Health Sciences Makerere University uviedol, že ošípané, ktorým boli podávané antiretrovírusové lieky, „rastú rýchlejšie a tučnejšie a rýchlo sa predávajú“.

 

Nakazeným HIV to spôsobí vážne problémy

 

 

Ale pán Atumanya povedal, že to môže spôsobiť vážne problémy ľuďom, ktorí jedli mäso a nakazili sa vírusom HIV.
"Pravdepodobne si vyviniete rezistenciu na tieto ARV," povedal. "Ak ich v budúcnosti budete potrebovať, zistíte, že toto ARV pre niektorých nefunguje."


Podľa OSN žije v Ugande približne 1,4 milióna ľudí s HIV/AIDS.



Správa NDA z roku 2014 zistila, že antiretrovírusové lieky sa používali hlavne na liečbu afrického moru ošípaných, ktorý je známy aj ako ebola ošípaných a v súčasnosti neexistuje žiadny liek. Overil tiež tvrdenia, že ARV sa používali na liečbu pseudomoru kurčiat.


Po vyjadreniach pána Atumanyu však hovorca NDA obhajoval svoje rozhodnutie nezverejniť svoje zistenia.


"NDA má mandát regulovať lieky, nie potraviny alebo krmivá," povedal.


„Ak by došlo k akémukoľvek ohrozeniu verejného zdravia v súvislosti s užívanými drogami, NDA bude prvá, ktorá vyjde a varuje verejnosť, ako to robíme vždy."


"NDA zostáva ostražitá a odhodlaná zabezpečiť, aby Uganďania mali prístup k bezpečným, účinným a kvalitným liekom."


Dodal, že regulátor spustil viacero akcií na zastavenie zneužívania drog, čo viedlo k viacerým zatknutiam a stíhaniu.

 

Preklad textu BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: bbc.com, foto: getty images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies