AKTUALIZOVANÉ: Po erupcii sopky White Island je nezvestných osem ľudí

NETKY.SK • 10 December 2019, 08:36 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Po erupcii sopky White Island je nezvestných osem ľudí

WELLINGTON - Po pondelkovej erupcii sopky na novozélandskom White Islande je nezvestných osem ľudí, ktorí sú podľa úradov zrejme mŕtvi.

slovakia

left justify in out

Podľa doterajších informácií našli päť mŕtvych osôb. Na ostrove sa v tom čase nachádzalo 47 ľudí, z toho 24 pochádzali z Austrálie, deviati zo Spojených štátov, piati z Nového Zélandu, štyria z Nemecka, dvaja z Číny, dvaja z Veľkej Británie a jeden z Malajzie.

Záchranári evakuovali 34 osôb, z ktorých väčšina je v nemocnici. Lekári potvrdili, že niektorí majú veľmi vážne popáleniny a pravdepodobne neprežijú. Počas prieskumných letov nenašli na ostrove žiadne stopy po živote, v utorok o tom informovala premiérka Jacinda Ardern.

 

Podľa novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej sa v čase erupcie nachádzalo na ostrove alebo v okolí ostrova White Island, kde sa nachádza rovnomenná sopka, asi 100 ľudí. Viacero z nich bolo podľa nej nezvestných alebo zranených. Zdôraznila však, že situácia sa rýchlo vyvíja a mení.

 

Podľa správ miestnych médií utrpelo zranenia najmenej 20 ľudí. Na mieste po erupcii zasahovali policajti i záchranári, ktorí prevážali zranených do nemocníc.

 

 

Obavy vyvolali najmä správy, že sa krátko pred erupciou nachádzala priamo v oblasti krátera malá turistická skupina pozostávajúca zo zhruba šiestich osôb, uviedla agentúra AFP.

 

Novozélandskí seizmológovia uviedli, že išlo o erupciu strednej úrovne a varovali pred pohybom ľudí v bezprostrednom okolí vulkánu. Mierne zvýšenie aktivity bolo v oblasti sopky badateľné už niekoľko týždňov.

 

Malý neobývaný ostrov White Island (Whakaari) sa hádza zhruba 50 kilometrov od pobrežia novozélandského Severného ostrova a je obľúbeným cieľom turistických výprav. Počet návštevníkov je však obmedzený na zhruba 10.000 ročne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies