Ako inovujú sociálne služby v Banskej Bystrici? Zameriavajú sa na týchto 5 skupín obyvateľstva...

NETKY.SK • 10 Marec 2024, 15:30 • 2 min
Ako inovujú sociálne služby v Banskej Bystrici? Zameriavajú sa na  týchto 5 skupín obyvateľstva...

Mesto Banská Bystrica sa neustále snaží zlepšovať a inovovať poskytovanie sociálnych služieb. Vlani, okrem iného, rozšírilo ponuku požičovne o nové pomôcky pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a s nepriaznivým zdravotným stavom.

slovakia

left justify in out

Samospráva taktiež zorganizovala pilotné podujatie Pod jednou strechou a deň otvorených dverí v KOMUCE na Robotníckej ulici. Zámerom bolo priblížiť obyvateľom možnosti poskytovaných sociálnych služieb. 

Kvôli lepšiemu prehľadu a praktickým informáciám vznikla informačná brožúra Poradca a sprievodca sociálnymi službami v meste Banská Bystrica a okolí. Nielen o týchto aktivitách hovorili v týchto dňoch zástupcovia mesta z odboru sociálnych vecí so spolupracujúcimi partnermi zabezpečujúcimi služby v sociálnej oblasti.

V priestoroch mestského úradu sa v stredu a vo štvrtok uskutočnili stretnutia pracovných skupín ku Komunitnému plánu sociálnych služieb mesta Banská Bystrica na roky 2021 – 2027. Cieľom bolo vyhodnotiť aktivity akčného plánu za uplynulý rok. Na stretnutí sa zúčastnili verejní i neverejní poskytovatelia sociálnych služieb v meste pod Urpínom.

Prítomní boli tiež zástupcovia štátnej a mestskej polície, ako aj rôzne mimovládne organizácie, občianske združenia a fyzické osoby. Tento rok na stretnutia prišli aj zástupcovia z Ústavu na výkon väzby a Ústavu na  výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici. Prítomných oboznámili s prácou vo väzenskom prostredí, ale tiež s možnosťou nadviazania spolupráce, ktorá by pomohla ich klientom v procese resocializácie.

„Pravidelné stretnutia pracovných skupín Komunitnému plánu sociálnych služieb sú dôležitou súčasťou napĺňania cieľov v sociálnej oblasti nášho mesta. Stretnutia nie sú len o nastavení a vyhodnocovaní plánov a cieľov v rôznych sociálnych oblastiach. Dôležité sú aj pre kooperáciu, sieťovanie a spoluprácu mesta so subjektmi verejného, súkromného i neziskového sektora. Všetkým zúčastneným na tohtoročnom vyhodnotení Akčného plánu za rok 2023, ale i ostatným subjektom pôsobiacim v danej problematike sa chcem poďakovať za ich systematickú a ušľachtilú prácu. Považujem ju za  nenahraditeľnú. Povedal by som, že skôr ide o poslanie, ako o prácu,“ poznamenal Martin Majling, druhý zástupca primátora.

Zainteresovaní odborníci a zástupcovia organizácií tvoriaci komunitný plán sa prioritne zameriavajú na päť skupín obyvateľov. Prvou sú seniori. Aktivity pre nich samospráva smeruje na podporu aktívneho starnutia. Rovnako aj na zlepšovanie poskytovania najmä terénnych sociálnych služieb s cieľom podporiť zotrvanie seniorov vo svojom prirodzenom prostredí, čo sa aj podarilo splniť.

Ďalšou skupinou sú osoby s nepriaznivým zdravotným stavom a ich rodiny, ktorým podporu, vzdelávanie a poradenstvo poskytujú hlavne mimovládne organizácie. Zo sociálnych služieb zabezpečovaných mestom sa hodnotil rozvoj terénnych a ambulantných služieb, ako aj podpora a rozvoj odľahčovacej služby.

„V rámci tretej skupiny, ktorú tvorí rodina, deti a mládež sme hodnotili aktivity zamerané na rozvoj preventívnych a podporných programov. Aj tieto ciele sa vo väčšej miere podarilo naplniť v spolupráci s mimovládnymi organizáciami pôsobiacimi v Banskej Bystrici. Zároveň sa účastníci stretnutia zhodli, že pre túto skupinu chýbajú špecialisti, napríklad  detskí psychiatri. Práve na túto oblasť sa v najbližšom období zameriame. Štvrtú, menšiu skupinu obyvateľov, aj keď s najväčšou potrebou pomoci, tvoria ľudia v nepriaznivých životných situáciách. Poskytované sú im terénne služby krízovej intervencie a pobytové nízkoprahové sociálne služby, vrátane poradenstva. Riešenie situácie tejto cieľovej skupiny patrí medzi najnáročnejšie. Ukázalo sa to aj pri vyhodnotení. Tri aktivity sa, žiaľ, neporadilo splniť. Poslednou skupinou sú osoby žijúce v marginalizovaných rómskych komunitách. Snahou je vytvoriť priestor na realizáciu aktivít a programov pre túto cieľovú skupinu prostredníctvom vybudovania komunitných centier. Táto aktivita sa v súčasnosti realizuje. Súčasne bol podaný návrh na kontaktovanie výchovných poradcov na základných školách, ktorým by boli prezentované konkrétne príklady z praxe zo života rodín z málopodnetného prostredia,“ uviedla Ivana Kružliaková, vedúca Odboru sociálnych vecí MsÚ v Banskej Bystrici.

Podrobnejšie informácie súvisiace s akčným plánom sú dostupné na webe mesta: https://www.banskabystrica.sk/.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Zo stretnutie pracovných skupín. (www.banskabystrica.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies