Ako si správne vybrať živý vianočný stromček? Máme pre vás zopár užitočných rád!

NETKY.SK • 21 December 2021, 07:00 • 2 min
Ako si správne vybrať živý vianočný stromček? Máme pre vás zopár užitočných rád!

Vianoce sa nezadržateľne blížia a je čas zamyslieť sa nad výberom vianočného stromčeka, ktorý vdýchne vášmu domovu tú správnu atmosféru.

slovakia

left justify in out

Po akom druhu stromčeka však siahnuť, môže byť menšia dilema. Týchto zopár užitočných rád vám zaručene pomôže správne sa rozhodnúť. Na Slovensku sa najčastejšie predávajú tri druhy vianočných stromčekov – smrek obyčajný, jedlička normandská a borovica čierna.

 

Ktorý si vybrať a prečo?

 

Smrek obyčajný patrí medzi veľmi obľúbené vianočné stromčeky na Slovensku. Je cenovo dostupný, ak ho však plánujete umiestniť do veľmi vykurovanej miestnosti, dlho vám nevydrží. Je vhodnejší do chladnejších priestorov.

 

img

 

 

Normandská jedlička sa označuje aj ako Kaukazská či Dánska jedlička. Patrí medzi stromčeky s intenzívnou vôňou a skutočne dlhou schopnosťou zostať čerstvý.

 

img

 

Borovica čierna sa taktiež vyznačuje krásnou vôňou. Jej najväčšou výhodou je to, že aj keď stromček vyschne, ihličie nezačne opadávať. Svojou štruktúrou je vhodná skôr do väčších miestností. Pôsobí mohutnejšie, takže si treba správne zvoliť aj väčšie vianočné ozdoby, ktoré nezaniknú.

 

img

 

 

Nekupujte mačku vo vreci!

 

Nech už siahnete po smreku alebo jedličke, pred kúpou by ste mali urobiť toto: 

 

o V prvom rade si veľmi dobre premyslite, kam stromček umiestnite. Vyhnete sa tak neskôr sklamaniu, že je príliš vysoký či široký. Vhodné je mať najmä predstavu o priemere spodných vetiev, aby ste ich nemuseli strihať či upravovať.

 

o Ak chcete, aby vám stromček vydržal pekný a ihličie nezačalo po pár dňoch opadávať, otestujte jeho čerstvosť. Jedným rýchlym ťahom ruky zistíte, či je všetko tak, ako má byť. Chyťte jeden konár približne 20 centimetrov od jeho konca a potiahnite k sebe. Ak ihličie neopadá, nemáte sa čoho obávať a môžete ho rovno kúpiť. Ak sa ale ihličie zosype, stromček vám dlho nevydrží.

 

o Ihličie by sa nemalo lámať, ak ho začnete ohýbať, malo by sa ním dať ľahko vytvarovať písmeno U. Ak sa zlomí, stromček je s najväčšou pravdepodobnosťou premrznutý.

 

o Čerstvosť stromčeka môžete vyskúšať aj tak, že ho trocha nadvihnete a buchnete o zem. Ak vonkajšie ihličie nezačne opadávať, je všetko v poriadku. Ak pri náraze opadne vnútorné ihličie, tiež sa nič zvláštne nedeje. Je totiž oveľa staršie, ako to na koncoch vetvičiek.

 

o Vianočný stromček by mal určite voňať.

   

o Ak chcete predĺžiť životnosť stromčeka, je dôležité ho  správne zavlažovať. V interiéroch je počas zimných mesiacov suchšie prostredie, keďže sa kúri. Správnou voľbou je preto stojan, do ktorého môžete napustiť vodu.

 

img

 

Ako pripomína portál predomyazahrady.sk, ak uvažujete nad kúpou vianočného stromčeka v kvetináči, treba rátať s tým, že môže vážiť desiatky kíl. Dôvodom je práve kvetináč s potrebnou zeminou. Zároveň sú rádovo drahšie. V tomto prípade však stromček vydrží celé mesiace a následne je možné ho zasadiť v záhrade. Zároveň sa neodporúča  pár týždňov po vianočných sviatkoch premiestniť ho do exteriéru. Teplotné výkyvy mu môžu tak uškodiť, že nakoniec aj tak vyschne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona