Týchto chýb sa ľudia dopúšťajú pri odstraňovaní škvŕn

NETKY.SK • 3 Jún 2017, 14:09 • 2 min
Týchto chýb sa ľudia dopúšťajú pri odstraňovaní škvŕn

BRATISLAVA - Škvrny nás dokážu poriadne potrápiť, ale zbaviť sa ich nie je zase tak zložité. Lenže často robíme pri ich odstraňovaní chyby. Napríklad obľúbený fígeľ vysypať obsah soľničky na škvrnu od červeného vína je veľký nezmysel.

slovakia

left justify in out

Experti z britského Inštitútu pre domácnosť radia, ako uchovať domov aj naďalej čistý, a pokiaľ možno bez škvrnky. Tu sú najčastejšie chyby, ktorých by si ste sa mali v budúcnosti vyvarovať.

 

Soľ na červené víno

Škvrna od červeného vína patrí k tým najhorším, pretože sa nežiaducim spôsobom vyníma takmer všade. Podľa odborníkov je snaha odstrániť ju soľou vôbec tým najnešťastnějším riešením, teda ak nechcete, aby sa škvrna do látky ešte viac a nezmazateľne "zažrala". Namiesto toho radia opláchnuť škvrnu vodou a potom použiť prostriedok na odstraňovanie škvŕn.

 

Príliš veľa chémie

Ak chcete odstrániť veľkú škvrnu, väčšinou siahnete po odstraňovači škvŕn a na škvrnu nastriekate veľké množstvo obsahu fľaštičky, pretože sa domnievate, že sa škvrny jedine tak zbavíte. Lenže to je zle. Povrch, napríklad koberec, totiž potom príliš stvrdne, chémie sa z neho zle odstraňuje vodou a všetko potom horšie schne. Je preto dobré aplikovať odstraňovač škvŕn niekoľkokrát a niekoľkokrát všetko tiež zmyť vodou, kým škvrna nezmizne úplne.

 

Použitie horúcej vody

Asi väčšina z nás má zažité, že čím je voda teplejšia, tým lepšie umýva. Lenže podľa odborníkov na upratovanie je to presne naopak. Horúca voda môže škvrny v látke (napríklad krv) usadiť permanentne. Preto by ste pre vyčistenie mali vždy použiť vodu studenú.

 

Drhnutie hubkou

Keď sa niečo vyleje, väčšina z nás začne panikáriť, chytí hubku na riad, ktorej sa zbesilo a za pomoci veľkej sily snažia škvrnu vydrhnúť. To ale nie je dobré predovšetkým preto, že sa môže poškodiť látka, na ktorej je škvrna usadená. Namiesto toho experti odporúčajú naniesť na škvrnu vodu či roztok ľahkým poťukávaním.

 

Použitie mydla

Ak použijete mydlo priamo na škvrnu, už sa škvrny nemusíte nikdy zbaviť. Platí to najmä u škvŕn od vína, kávy a čaju. Preto by ste mali škvrnu najprv namočiť studenou vodou, a až potom použiť mydlo alebo prípravok na odstránenie škvŕn.

 

Čistenie špeciálnych poťahov

Pokiaľ máte vo svojom byte vzácny kus nábytku, napríklad novo čalúnené vzácne kreslo po babičke, mali by ste starostlivosť o neho radšej zveriť do rúk odborníkov. Tu je akýkoľvek zásah chybou.

 

Používanie nešetrných prostriedkov

Ak použijete napríklad bielidlo na chúlostivé látky, ako je napríklad hodváb alebo vlna, látku ním navždy poškodíte. Než siahnete po chémii, dobre si preštudujte, či je určená práve na druh látky, z ktorého škvrnu potrebujete odstrániť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies