Ako ovplyvní brexit slovenských podnikateľov?

NETKY.SK • 30 Január 2020, 11:27 • 2 min
Ako ovplyvní brexit slovenských podnikateľov?

Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie sa oficiálne uskutoční 31. januára o 23:00 miestneho času. Následne bude do konca roka 2020 trvať tzv. prechodné obdobie, počas ktorého sa situácia nemení oproti stavu pred vystúpením. Slovenskí podnikatelia sa napriek brexitu nemusia v najbližšom období obávať výraznejších zmien.

slovakia

left justify in out

Počas prechodného obdobia zostáva situácia rovnaká

"Ekonomické subjekty budú môcť vyvážať svoje výrobky do Spojeného kráľovstva a dovážať produkty zo Spojeného kráľovstva a rovnako poskytovať a prijímať služby v rovnakom režime za rovnakých podmienok ako je to dnes, teda bez dodatočných obmedzení, s existujúcimi a stále platnými certifikátmi a licenciami," uviedol riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Tomaga.

 

Ako bude vyzerať situácia po uplynutí prechodného obdobia?

Počas prechodného obdobia sa na Spojené kráľovstvo naďalej budú vzťahovať pravidlá voľného pohybu, do konca roka 2020 ostáva aj súčasťou colnej únie a vnútorného trhu. Vzájomný obchod tak nebude podliehať clám ani kvótam a ani colným kontrolám. "Situácia bude iná po konci prechodného obdobia, pričom vzájomný obchod bude podliehať dojednaniam v rámci dohody o voľnom obchode, ktorá sa má vyjednať a uzatvoriť do konca roka 2020. Ak sa tak nestane, a prechodné obdobie nebude predĺžené, vzájomný obchod sa automaticky začne riadiť pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO)," spresnil Tomaga.

 

img

 

Obmedzenia spojené s brexitom
Do konca prechodného obdobia teda nepríde k zavedeniu ciel a bude sa vyjednávať nová dohoda o voľnom obchode. Tá by mala byť čo najkomplexnejšia avšak v každom prípade bude podľa Tomagu predstavovať nižší stupeň ekonomickej spolupráce, aký predstavuje súčasný jednotný vnútorný trh Európskej únie. Zároveň môže obsahovať viaceré obmedzenia vzájomného obchodu s tovarom vo forme ciel, dovozných kvót, netarifných obmedzení alebo rôznych obmedzení pre etablovanie sa a pôsobenie poskytovateľov služieb spojených s nárastom administratívnej záťaže.

 

Ratifikácia brexitu
Briti si odhlasovali odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie v referende v roku 2016. Veľká Británia je prvou krajinou, ktorá opustí európsky blok. Proces dosiahnutia brexitu bol zdĺhavejší, ako sa predpokladalo a vyžiadal si aj viacero odkladov jeho termínu. Definitívne odchod odsúhlasil v stredu Európsky parlament, keď ratifikoval dohodu o brexite. Za ratifikáciu hlasovalo 621 zo 751 europoslancov, 49 bolo proti a 13 sa zdržalo. Ratifikácia dohody bola poslednou prekážkou brexitu s dohodou.

 

img

Európsky parlament

 

Migráciu chce Anglicko obmedziť
Pre Slovákov, ktorí v Spojenom kráľovstve už v súčastnosti žijú, sa veľa nezmení, pokiaľ sa registrujú ako usadlíci na stránkach britského ministerstva vnútra. Dohoda zaručuje Slovákom a Európanom rovnaké práva ako doteraz. Očakáva sa však, že vláda britského premiéra Borisa Johnsona sa bude snažiť migráciu a počet cudzincov v krajine obmedziť. Johnsonova vláda zároveň oznámila, že v priebehu roka 2021 plánuje postupne ukončiť uznávanie občianskych preukazov členských štátov únie na účely cestovania do Spojeného kráľovstva.
 

img

Premiér Boris Johnson



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies