Koronavírus a ďalšia vážna hrozba? Vedci z Wu-chanu objavili doposiaľ nebezpečnejší variant!

NETKY.SK • 29 Január 2022, 09:17 • 2 min
Koronavírus a ďalšia vážna hrozba? Vedci z Wu-chanu objavili doposiaľ nebezpečnejší variant!

Vedci v čínskom Wu-chane objavili nový a potenciálne nebezpečnejší koronavírus, ktorý je zatiaľ známy ako NeoCoV. Je potrebný ďalší výskum, no ak sa potvrdia všetky doposiaľ zistené fakty, bude to znamenať, že protilátky získané prekonaním ochorenia COVID-19 či očkovaním budú proti novému variantu neúčinné a nedokážu ho zastaviť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa odborníkov je vírus smrteľnejší a prenosnejší než doposiaľ známe varianty SARS-CoV-2, ktoré spôsobujú ochorenie COVID-19. NeoCov objavili v populácii netopierov v Južnej Afrike a momentálne sa šíri iba medzi zvieratami. Na človeka sa ale zatiaľ nepreniesol, no podľa čínskych vedcov je pravdepodobné, že sa to raz môže stať. „Iba jedna mutácia stačí na to, aby bol vírus schopný infiltrovať ľudské bunky." Informoval portál livemint.com.

 

img

 

Štúdia zaoberajúca sa NeoCoV zatiaľ neprešla recenziou a odborníci dodávajú, že v tejto oblasti bude potrebný ešte ďalší výskum.

 

img

 

NeoCoV má podľa nich súvis s koronavírusom MERS-CoV. Práve to by znamenalo jeho odolnosť. Protilátky získané prekonaním ochorenia COVID-19 či očkovaním by boli proti novému variantu neúčinné a nedokázali by ho zastaviť.

 

Aký smrteľný môže byť nový vírus?

 

Výskum uviedol, že MERS-CoV patrí do línie C Beta-CoV (Merbecoviruses), čo predstavuje veľkú hrozbu vzhľadom na jeho vysokú úmrtnosť - približne 35 %.

 

„Predstavuje potenciálnu biologickú hrozbu. Ak sa u ľudí objaví ACE2 založený na "MERS-CoV-2", bude mať vysokú úmrtnosť aj rýchlosť prenosu," napísali vedci v štúdii. Podľa čínskych vedcov má NeoCoV potenciál vysokej miery úmrtnosti – každý tretí infikovaný človek zomrie – a vysokej miery prenosu súčasného koronavírusu SARS-CoV-2.

 

img

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však verejnosť upokojuje, aby nepanikárila dokiaľ nebudú vykonané ďalšie štúdie. „Či bude novoobjavený vírus predstavovať riziko pre ľudstvo, to zistia až ďalšie štúdie," odpovedala WHO na otázku ruskej agentúry TASS.

 

Prečítajte si napríklad: Vláda nakúpi liek proti ochoreniu COVID-19. Kedy bude dostupný?

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies