Okrem tequily je agáve ekologickým superzdrojom biopaliva aj dezinfekcie

NETKY.SK • 8 Apríl 2020, 08:43 • 2 min
Okrem tequily je agáve ekologickým superzdrojom biopaliva aj dezinfekcie

Rastlina agáve, ktorá sa používa na výrobu tequily, by mohla byť použitá v suchých oblastiach Austrálii ako ekologické riešenie austrálskeho nedostatku paliva. Upozornil na to tím vedcov z University of Sydney, University of Exeter a University of Adelaide.

slovakia

left justify in out

Efektívny proces, ktorý nevyžaduje príliš vody by tiež mohol pomôcť pri výrobe etanolu na dezinfekciu rúk, ktorá je počas pandémie COVID-19 veľmi žiadaná.

 

V článku zverejnenom tento týždeň v časopise Journal of Cleaner Production, docent University of Sydney, profesor Daniel Tan s medzinárodnými a austrálskymi kolegami, analyzoval potenciál vyrábať bioetanol (biopalivo) z agáve, sukulent s vysokým obsahom cukru známy tým, že z nej v Mexiku vyrábajú alkoholický nápoj - tequilu.

 

Agáve v Austrálii

Rastlina agáve je už teraz pestovaná ako zdroj biopalív na Atherton Tablelands v Severnom Queenslande spoločnosťou MSF Sugar a sľubuje niektoré významné výhody oproti existujúcim zdrojom bioetanolu, ako je cukrová trstina a kukurica, uviedol vedec.

 

"Agave je plodina šetrná k životnému prostrediu, ktorú môžeme pestovať za účelom výroby palív a zdravotníckych produktov na báze etanolu," uviedol profesor Tan z Inštitútu poľnohospodárstva v Sydney.

 

 

"Môže rásť v polosuchých oblastiach bez zavlažovania. Nesúťaži s potravinárskymi plodinami ani nekladie nároky na obmedzené zásoby vody a hnojív. Agave je tolerantné voči teplu a suchu a môže prežiť horúce letá Austrálie."

 

Docent Tan zhromaždil výskumný tím a viedol tiež ekonomickú analýzu pestovania agáve na biopalivá. Hlavný autor práce Dr. Xiaoyu Yan z University of Exeter, ktorý viedol hodnotenie životného cyklu, výsledok komentoval: "Naša analýza zdôrazňuje možnosti výroby bioetanolu z agáve pestovaného v polosuchej Austrálii, čo spôsobuje minimálny tlak na produkciu potravín a vodné zdroje."

 

 

Nenáročné agáve nepotrebuje ani vodu

"Výsledky naznačujú, že bioetanol získaný z agáve je lepší ako ten z kukurice a cukrovej trstiny, pokiaľ ide o spotrebu a kvalitu vody, emisie skleníkových plynov aj samotnú produkciu etanolu."

 

"Ekonomická analýza naznačuje, že prvá generácia výroby bioetanolu z agáve nie je v súčasnej dobe komerčne životaschopná bez vládnej podpory, vzhľadom k nedávnemu kolapsu svetovej ceny ropy," povedal profesor Tan.

 

"To sa však môže zmeniť s rastúcim dopytom po nových výrobkoch zdravotnej starostlivosti na báze etanolu, ako sú dezinfekčné prostriedky na ruky."

 

"Toto je prvé komplexné posúdenie životného cyklu a ekonomická analýza bioetanolu vyrobeného päťročným experimentom s agáve na severe Queenslandu. Naša analýza ukazuje, že výťažok je 7414 litrov bioetanolu na hektár každý rok. Štúdia zistila, že cukrová trstina ročne produkuje 9900 litrov na hektár. Agáve však prevyšuje cukrovú trstinu v rade opatrení, vrátane sladkovodnej eutrofizácie, morskej ekotoxicity a - zásadne - spotreby vody. Agáve využíva o 69% menej vody ako cukrová trstina a 46% menej vody ako kukurica pre rovnaký výnos. Pre etanol z kukurice v USA bol výnos nižší ako agáve, pri 3800 litroch na hektár ročne. To ukazuje, že agáve je v najbližších rokoch hospodárskym a ekologickým víťazom výroby biopalív," povedal profesor Tan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies